V Pardubicích rostou černé stavby

V Pardubicích opět rostou černé stavby. Asi tu nejznámější, logistický areál D+D, teď vystřídalo dalších šest. Tentokrát se jedná o mateřské školky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách

Středočeské obce už ví, jak vyřešit nedostatek volných míst ve školkách | Foto: Pavel Pavlas

V tomto případě udělal chybu pardubický magistrát. Několik montovaných školek totiž začal budovat bez řádného povolení.

Pověřené úřady už ale nařídili práce na stavbách zastavit. Mnozí rodiče tak mají strach, jestli se školky stihnout dostavět včas.

Například práce v interiéru už stojící montované školy na Pospíšilově náměstí běží na plné obrátky. Jenže už několik týdnů načerno.

Starostka Hana Tomanová se dušuje, že o této stavbě na území prvního obvodu neměla tušení. „Já jsem věděla, že město připravuje stavbu tady těch buněk, aby se mohly přijmout všechny děti, které chtějí, do mateřské školy.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostka Hana Tomanová hovoří o postupu v případě černých staveb.mp3

Poté, co vyšlo najevo, že i tady se staví načerno, vydal místní stavební úřad rozhodnutí, že pozastavuje práce na této přístavbě.

„My musíme zastavit stavební řízení, musíme zahájit řízení o odstranění stavby. Samozřejmě upozorníme stavebníka, že si okamžitě může podat žádost o dodatečné povolen,“ dodává Hana Tomanová.

Na seznamu jsou školky K Polabinám, Mladých, Brožíkova nebo Popovice. V reakci na dosud nezajištěné stavební povolení se jejich dostavbu rozhodl pozastavit i magistrát.

Kde se stala chyba ale náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková nedokáže říci. „My jsme na poradách vedení byli opakovaně ujišťováni, že všechno stíháme, že je všechno tak, jak má být.“

Podle úřadů, které v této věci rozhodují, ale může trvat až 14 dní, než firma řádné povolení dostane. Termín dokončení se tak nutně posouvá. Toho se obávají hlavně rodiče, kteří nemají jistotu, že své děti od 1. září bez problémů umístí.

Náměstkyně primátora pro školství Fraňková ale ubezpečuje, že co radnice letos rodičům slíbila, to také dodrží. „Pokud bude všechno splněno podle zákona, tak je to možné ještě stihnout.“

Aneta Vojtěchová, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme