V Pramenech na Chebsku volby nejsou, není zájem o radnici

V Karlovarském kraji kandiduje celkem 43 politických stran a hnutí, o jejich úspěchu se bude rozhodovat ve více než 400 volebních místnostech. Výjimkou je obec Prameny na Chebsku, kde nemají kandidátku žádnou. Karlovarsko a Sokolovsko volí také zástupce do senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary

Karlovy Vary | Foto: Lubomír Stejskal | Zdroj: Český rozhlas

Volební místnosti jsou v nejmenším kraji otevřeny ve školách, hasičských zbrojnicích, klubech důchodců i na faře. Voliči na mnoha místech očekávají změnu na radnici, neboť počet kandidujících politických uskupení je daleko více než před čtyřmi roky. Někde dokonce proti sobě stojí rodinní příslušníci.

V posledních komunálních volbách byla volební účast v Karlovarském kraji jen 40 procent.

Obec Prameny na Chebsku je bez starosty i zastupitelstva, spravuje ji úředník dosazený ministerstvem vnitra. Nic se nezmění ani po těchto volbách. Obyvatelé nesestavili kandidátku, o vedení obce není zájem kvůli velké zadluženosti.

„Z této situace není východisko. Aby se obec sloučila s jinou obcí, je potřeba souhlas zastupitelstva, ale to v pramenech není. Správce může obec podle zákona řídit až do doby, kdy bude ustanoveno zastupitelstvo, což může trvat i několik let,“ informuje redaktorka Českého rozhlasu Andrea Štromajerová.

Jiří Chum, Andrea Štomajerová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme