V Ústí nad Labem možná skončí společná vláda ODS a ČSSD

ČSSD zažívá v řadě velkých měst dejavu ze sněmovních voleb. Přestože vyhrála, nakonec tam pravděpodobně zůstane v opozici. Což může být případ Hradce Králové, Chomutova, Olomouce, o setrvání v primátorském křesle v Brně musí bojovat i muž, který dostal absolutně nejvíc preferenčních hlasů, Roman Onderka. Stejný model asi pasuje i na Ústí nad Labem. Vítěznou sociální demokracii předběhla ODS a v neděli se sešla k předběžným rozhovorům se zástupci místního sdružení Strana zdraví sportu prosperity a TOP 09.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Atrium magistrátu města Ústí nad Labem

Atrium magistrátu města Ústí nad Labem | Foto: Veronika Kindlová | Zdroj: Český rozhlas

Podle některých pozorovatelů voliči vystavili účet ústecké ODS za aroganci, problémy s bezpečností i dluhem. I proto strana nezvítězila. Na druhou stranu v minulém volebním období vládla na ústecké radnici ODS spolu s vítěznou ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

O povolebním vyjednávání v Ústí nad Labem mluvili na Rádiu Česko Tomáš Indra z ODS a Josef Macík z ČSSD

„Já bych to takto neviděl. Voliči samozřejmě nějakým způsobem rozdali karty pro povolební vyjednávání. Ten, kdo vládne na radnici, je vidět nejvíce a proto se dá očekávat, že každá věc, ať již se udála či neudála, je mu přiřknuta, s větší či menší mírou odpovědnosti,“ nesouhlasí Tomáš Indra z ODS.

Podle něj je z povolebního výsledku jasné, že nikdo není schopen sestavit vládu na radnici sám, vždy bude muset vzniknout koalice. „Rozdíly mezi stranami nebyly tak markantní,“ odpovídá Indra na otázku, zda by neměla mít právo první volby, prvního pokusu o sestavení koalice vítězná strana.

„Ze strany ČSSD jsme ještě nebyli k jednání přizváni. Očekáváme to v nejbližších hodinách a dnech,“ dodává Indra.

„ODS jsme opravdu zatím k vyjednávání o koalici neoslovili. Důvodem jsou prohlášení představitelů ODS, že chtějí vytvořit pravostředovou koalici a proto to podle nás zatím není na místě,“ reaguje Josef Macík z ČSSD.

„Jednání samozřejmě nakonec proběhnou se všemi politickými stranami. K vyjednávání s ODS tak v nejbližších hodinách jistě dojde,“ dodává Macík.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme