V Zálezlicích voda stoupá pomaleji, čeká se ale zatopení severní části obce

Voda v Zálezlicích na Mělnicku, kde se v noci protrhla hráz, už stoupá pomaleji, v zatopené oblasti ale zůstává několik lidí, kteří se odmítli evakuovat. V obci zasahují hasiči a policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla | Foto: Filip Jandourek

„Zaplavilo to prostor před hrází, vyrovnaly se hladiny a teď už to stoupá pomaleji. Zatím máme zatopenou přední část obce z východu, ale čekáme, že až se hladina ještě zvedne, zatopí se i severní část,“ říká starosta Zálezlic Jiří Čížek, s tím, že z obce už se nedá odjet.

Voda zaplavila i centrum obce a do přilehlých Kozárovic se už také jinak než lodí nelze dostat. Přesto se asi čtyři lidé odtamtud odmítají evakuovat. S radnicí jsou ale ve spojení pomocí mobilních telefonů.

Situaci také pravidelně monitorují vodní záchranáři Českého červeného kříže a pořizují fotografie zatopených částí. Majetek pak hlídají i městští policisté a hasiči.

Kvůli stoupající vodě už se ze Zálezlic evakuovalo na osm desítek lidí, někteří z nich ale jen s velkou nevolí.

Zálezlice na Mělnicku jsou znovu pod vodou, ochranná hráz nepomohla | Foto: Filip Jandourek

„Před jedenácti roky jsem tu zůstala a nic moc se nedělo. Sice tam spadly ty baráky, to ano, ale kdyby to bylo takové jako tehdy, snad by se to dalo vydržet, ne?“ říká paní Honzáková, další z těch, kteří svůj domov opustit nechtěli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do zaplavených Zálezlic se vydal natáčet reportér Robert Mikoláš

Místostarosta Zálezlic David Zunk se ale chce pomocí evakuace vyhnout tomu, aby voda obyvatele v jejich domech uvěznila.

„Během pár hodin by se už odsud nedostali suchou nohou, muselo by se pro ně jet na člunu. Poslední možnost je pak přes pole, ale to bychom chtěli, aby muselo co nejméně lidí.“

V roce 2002 kvůli povodni spadlo 121 domů a hospodářských stavení. Voda kromě toho poničila třeba rozvody elektřiny.

„Je to teď menší, ale divné – říkali, že už to nikdy nepřijde. A je to tady zase,“ vzpomíná muž středního věku. Mluvit se ale v dnešní těžké chvíli chce málokomu. Rozlitá voda však bude obci působit problémy i poté, co se vrátí do koryt řek:

„Potřebujeme, aby se to zastavilo. Největší obavy máme z toho, jak se voda, která zatekla za hráz, dostane ven. Musela by téct nahoru do kopce k díře, takže to asi budou odčerpávat – a to je otázka, jak dlouho,“ dodává další muž.

Rozvodněná Vltava 3. června u Zálezlic na Mělnicku | Foto: ČTK

Právě ochranná hráz u Zálezlic, která měla další velkou vodu zastavit, totiž nebyla dokončena včas a to místním pochopitelně vadí nejvíce.

„Tak dlouho to trvalo, než se tady dodělal ten val. Kdyby byl dodělaný pořádně a včas, nemuseli jsme tady takhle dopadnout. Taková hezká vesnička a takhle ji nechají zničit,“ zlobí se asi sedmdesátiletá žena.

Na vině jsou ovšem i problémy s výkupem pozemků, které všechny práce zpozdily.

Robert Mikoláš, Jana Huzilová, Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme