Ve většině českých středisek začala lyžařská sezóna

Nejen v tradičních vysokohorských střediscích, ale i v nižších polohách se dá dobře lyžovat. Ať už v kopcích nebo na běžkách. Lyžařská sezóna se teď o víkendu rozjela i na několika místech ve středních Čechách nebo na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sjezdovce (ilustr. obr.)

Na sjezdovce (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Na sjezdovce Monínec nedaleko Sedlce – Prčice čeká vyznavače zimních sportů půlmetrová vrstva sněhu a čtyřsedačková lanovka. Zahájili i na sjezdovce Šibeniční vrch u Mnichovic. Podle provozovatelů jsou tu k lyžování dobré podmínky. Víkendový provoz začal i v Kvasejovicích. Zatím lze využít čtvrtinu budoucí plochy.

Na Vysočině odstartovala sezóna běžeckého lyžování. V přípravě jsou stovky kilometrů tratí v mnoha koutech kraje. Nejlépe si ale zalyžujete tradičně na Novoměstsku, v turisticky oblíbené krajině Žďárských vrchů. Silné mrazy připravily povrch a sněhové mraky zařídily zbytek. Leží tu přes 30 centimetrů čerstvého sněhu, který může rolba pohodlně upravovat. „Máme tři okruhy po 30 kilometrech,“ popsal rolbař novoměstských tratí Stanislav Buchta. Na internetových stránkách areálu lze online sledovat, jaké úseky aktuálně rolba projela.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor Andrey Skalické s tomášem Gnatem o běžeckém lyžování

Zimní lyžařskou sezónu si jako téma vybral víkendový ranní Radiožurnál. Přínosy běžeckého lyžování popsal ve vysílání Tomáš Gnat, vedoucí oddělení lyžování z Fakulty tělesné výchovy a sportu v Praze. „U běžkování je nižší riziko zranění, posiluje se většina svalů těla.“

„Pokud se dostaneme jednou za dva týdny na lyže, je to ideální, upravených tratí je dostatek i v nižších polohách,“ vzkazuje Gnat.

Michal Trnka, Daniel Burda, Lukáš Vincourek, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme