Velká voda už vyhnala několik lidí z domovů na východě Čech. Silné bouřky stále hrozí

Několik vesnic na východě Čech postihly bleskové povodně. Hasiči od včerejška odstraňují následky velké vody na Rychnovsku, ale i Orlickoústecku. Několik rodin z Borovnice například muselo strávit noc u příbuzných. Kvůli přetékající hrázi rybníka je evakuovali už odpoledne hasiči a policisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přívalový déšť způsobil v jižní části okresu Rychnov nad Kněžnou lokální záplavy

Přívalový déšť způsobil v jižní části okresu Rychnov nad Kněžnou lokální záplavy | Zdroj: ČTK

Rodina Petra Kotery byla jednou z těch, která v Borovnici na Rychnovsku musela kvůli velké vodě odejít k příbuzným:

„Děti už jsou u babičky a dědy. Máme dvě čísla popisná, tak se musíme přestěhovat z jednoho do druhého. Zadní zahrada je celá pod vodou. Od deseti let, co tu jsem, tu nikdy taková voda nebyla. Je to strašné. Já teď řeším, jak zvednout stroj za půl milionu, aby ho nevzala voda. Ještě ho mám dva roky splácet. Bez něj bych byl vyřízený.“

Přehrát

00:00 / 00:00

V Borovnici natáčel redaktor Martin Pařízek

Hasiči evakuovali nejvíce postižené domy. „Nevíme, jestli nám přes noc zaprší ještě víc, tak abychom na to byli nachystaní. Jedná se asi o šest domů v obci Borovnice a pak se jedná o dva domy v části Přestavlky,“ říká Michal Kalous z hasičského záchranného sboru v Rychnově nad Kněžnou.

Opustit své domovy muselo v Borovnici 16 lidí. Většinou našli ubytování u příbuzných. Evakuaci si zažili i lidé ve Lhotě u Potštejna. I tam museli policisté a hasiči evakuovat několik rodin.

Celý den odklízeli škody také v Sopotnici. Podle nezávislého starosty Jana Antuška pomáhají jak lidé z obce, tak dobrovolníci:

Rychnovsko. V Borovnici hasiči kvůli možnému přelití dvou rybníků nařídili evakuaci obyvatel z několika domů | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

„Jsou tu lidé z úřadu práce, které tady zaměstnáváme, pak obecní zaměstnanci. Každý uděláme kousek práce a snad to dospěje do nějakého konce. Pokud by byly nějaké čisticí prostředky a rukavice, tak se to nikdy neztratí.“

Ještě večer lidé s obavami vzhlíželi k obloze. Opět totiž začalo pršet. Výstraha před silnými bouřkami navíc platí až do dnešního večera.

Prudká bouřka na Novojičínsku

S následky silných bouřek se potýkají i na Novojičínsku. Prudká bouřka tam vyhnala během půl hodiny říčky z břehů a ty pak zalily zahrady a sklepy. Největší problémy nadělala voda v Životicích a v novojičínské městské části Žilina.

Třetího povodňového stupně dosáhne podle meteorologů řeka Klabava na Příbramsku. Stoupá také hladina řeky Bradavy. Lidé by se měli vyhýbat aktivitám v toku řeky a uposlechnout pokyny povodňových orgánů, policie a hasičů.

Na Novojičínsku se po bouřkách vylily řeky z břehů. Lidé uklízejí a připravují se na další vodu

Číst článek


Borovnice na Rychnovsku

Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme