Voda zaskočila i obyvatele obcí na Kolínsku, teď sčítají škody

Voda v Česku postupně opadává a začíná úklid. Lidé postupně zjišťují, o co je přírodní živel připravil. V těchto chvílích nejčastěji hledají dobrovolníky, kteří jim s odstraňováním škod pomohou. Voda tentokrát zaskočila i obyvatele vesnic, kde nikdy s povodní problémy neměli. Taková místa jsou i na Kolínsku. Škody tam půjdou do desítek milionů korun. Lidé často potřebují nově vybavit celé domácnosti, chybí jim oblečení, boty nebo základní elektrospotřebiče.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v Toušicích vzala i lávku přes říčku Výrovku

Voda v Toušicích vzala i lávku přes říčku Výrovku | Foto: Michal Trnka

Kam s naplaveninami, bahýnkem nebo třeba se zaplavenými kusy nábytku, to je jeden z problémů, který teď řeší v Mlékovicích, obci s asi 100 obyvateli, kterou na mapě najdete jen kousek od Kouřimi. Kvůli protržené hrázi rybníka se tady rozvodnil jindy nenápadný potok Bečvárka.

„Všude tady metr byla voda. Hlavně se valila suť a bláto z protržené hráze,“ ukazuje hotovou spoušť starostka Hana Pazderová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé z obcí na Kolínsku postižených velkou vodou začali uklízet zatopené domy a sčítat škody. Natáčel tam redaktor Michal Trnka

Voda tu vytopila deset domů. Nejvíc ten, ve kterém bydlí rodina pana Josefa. I když mu s úklidem pomáhá, s nadsázkou, každý, kdo má ruce a nohy, nabídku dalších dobrovolníků by určitě uvítal.

Rodina navíc přišla o téměř veškeré základní vybavení. Pokud by se našli obětaví dárci, určitě by pan Josef jejich nabídku neodmítl. „Kuchyň manželka nemá, všechno je pryč. Lednice, mrazák, prostě to nemáme,“ přiznává.

Voda do Mlékovic naplavila tuny odpadu | Foto: Michal Trnka

S velkým úklidem už začali lidé také v sousedních Toušicích. Tam voda z říčky Výrovky zatopila na dvě desítky obydlí. Paní Jana Hašáková něco podobného nepamatuje. A to nahlíží do dávné historie jejího domu.

„Za celou dobu existence domu, od roku 1895, nebyl tento dům nikdy vyplaven. Teď tady byla voda do výše zhruba 1,30 metru. Takže celé přízemí bylo zaplavené a všechno v přízemí i v garáži bylo zničeno včetně zdevastované zahrady,“ popisuje.

Také paní Hašáková přišla o spoustu osobních věcí. Voda jí zničila třeba auto. Z malé vesnice přitom musí přitom dojíždět za prací. Zatím nemá představu o tom, jak se do zaměstnání bude dostávat. Teď totiž musí sčítat škody i v domácnosti.

„S elektroniky mi nezůstalo vůbec nic, všecko je vodou zničené. Myčka, pračka, lednička,“ konstatuje.

Jak v Mlékovicích, tak i Toušicích se voda z rozvodněných toků dostala do studní. K dispozici tu teď mají cisternu. Balíky s pitnou vodou ale v obou obcích určitě uvítají.

„V Toušicích už začínají studny odčerpávat, začínají je tam čistit prostředky na dezinfekci studní,“ říká zdejší starostka Hana Pazderová. Jisté je, že v obcích na Kolínsku budou tentokrát odklízet následky velké vody hodně dlouho.

Mlékovice - tady býval dětský plácek. Teď tu najdete hlavně bahno | Foto: Michal Trnka

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme