Vodohospodáři očekávají vzestup hladiny Labe

Situace na rozvodněných řekách se už uklidňuje. Na většině území přestalo pršet, hladiny řek v severních, středních a východních Čechách tak klesají. Vodohospodáři ještě očekávají vzestup hladiny Labe. Kvůli dotoku z ostatních řek by pod soutokem s Ohří mohlo dosáhnout až stavu ohrožení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda z vydatných dešťů zatopila část obce Pertoltice na Českolipsku.

Voda z vydatných dešťů zatopila část obce Pertoltice na Českolipsku. | Zdroj: ČTK

„Do Labe bude teprve dotékat voda z východních Čech a z Jizery. Pod soutokem s Ohří se očekává dosažení až třetího stupně povodňové aktivity s kulminací pravděpodobně z pátku na sobotu. Mělo by se ale jednat o překročení třetího stupně povodňové aktivity o relativně malý kousek, to znamená, že by nemělo následovat nějaké masivní rozlití Labe,“ říká Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Stále ale na čtyřech místech platí stav ohrožení, a to na Ploučnici, Mrlině, Dědině a na Cidlině. Radostněji už se na situaci dívají lidé ve Vísce u Višňové na Frýdlantsku. Třicet lidí, kteří včera museli opustit kvůli vodě své domovy, už se mohli vrátit. Po ústupu vody také byly opět otevřeny i některé silnice.

Hladiny řek klesají už i ve středních Čechách. Nejhorší situace tam byla ve Vestci a Křinci na Nymbursku a v Řepově a Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Třetí povodňový stupeň ve Středočeském kraji platí už jen na řece Mrlině.

Zástupci postižených obcí již začali sčítat škody. Celkovou částku ale budou znát až voda opadne. Je jasné, že škody budou vysoké. Jen v Řepově na Mladoboleslavsku se budou pohybovat od 100 tisíc do půl milionu korun. Voda tady zatopila dvacet domů, zahrady a silnice.

Škody sčítá i Bakov nad Jizerou, kde bylo zatopeno deset domů, silnice a most. Jak povodňová vlna postupovala po Jizeře k jejímu soutoku s Labem, museli hasiči ve Skorkově na Mladoboleslavsku evakuovat dopoledne jednoho staršího muže. Voda mu zaplavila chatu a už se z ní nemohl dostat ven.

Jan Bachorík, Pavel Pavlas, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme