Voliči na Zlínsku čekají od vedení kraje hlavně opravené silnice a pracovní příležitosti

Nové zastupitelstvo ve Zlínském kraji by se mělo zaměřit hlavně na opravu silnic. Myslí si to polovina obyvatel regionu. Stávající vedení regionu lidé kritizují také kvůli chybějícím pracovním možnostem. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti Factum Invenio pro Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní průzkum pro ČRo

Exkluzivní průzkum pro ČRo | Foto: Michal Jindra

Podle spoluautora průzkumu Františka Bartoše víc než polovina obyvatel kraje zastává názor, že z pohledu pracovních příležitostí toho současné vedení krajského úřadu dělá málo, případně nic.

„Velice překvapující je především to, že 46 procent lidí, kteří se doopravdy zajímají o činnost kraje, tvrdí, že kraj toho dělá málo nebo to dělá neefektivně. Lidé, kteří se o činnost kraje nezajímají, takovouto aktivitu kraje vůbec nezaznamenali,“ uvedl Bartoš.

Pracovní příležitosti - Zlínský kraj | Foto: Factum Invenio

Aktuálně by v krajských volbách na Zlínsku nejvíc hlasů dostala ČSSD - 21,2 procenta. Druhá ODS ale ztrácí jen těsně, volilo by ji 20,6 procenta lidí.

O další pozice se velmi těsně uchází lidovci, kterým průzkum přisuzuje 12,5 procenta, Starostům a TOP 09 12,1 a KSČM 11,6 procenta hlasů.

Volební model (bodový odhad) - Zlínský kraj | Foto: Factum Invenio

Průzkum zachycuje aktuální volební preference, od kterých se výsledky říjnových voleb mohou i výrazně lišit. Překvapivé je, že část voličů by jako hejtmana chtěla někoho jiného než stranické lídry, upozorňuje František Bartoš.

„Doopravdy čtvrtina veřejnosti si žádného z pěti hlavních kandidátů nevybrala a preferovala by kandidáta úplně jiného. To může souviset i s preferenčními hlasy, kdy lze očekávat, že se právě budou snažit voliči posunout některého z kandidátů .“

Preferovaný hejtman - Zlínský kraj | Foto: Factum Invenio

Právě ve Zlínském kraji dnes odstartuje Předvolební speciál Radiožurnálu s Martinem Veselovským. Debata začíná po 17 hodině a Radiožurnál ji bude vysílat živě.

Metodika práce s výsledky předvolebních výzkumů v krajích

Číst článek

Lucie Husárová 1, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme