Voliči v Královéhradeckém kraji nemají chuť kroužkovat

V Královéhradeckém kraji by ve volbách získala aktuálně nejvíce bodů ODS – 23 procent, podobně jako před čtyřmi lety. Do zastupitelstva Královehradeckého kraje by se aktuálně dostaly ještě ČSSD, TOP 09 a Starostové a KSČM. ČSSD by podpořilo 19,9 procenta voličů, což by podle průzkumu ppm factum pro Český rozhlas znamenalo ve srovnání s rokem 2008 ztrátu 12 procentních bodů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exkluzivní průzkum pro ČRo

Exkluzivní průzkum pro ČRo | Foto: Michal Jindra

Průzkum zároveň ukázal, že lidé v tomto regionu nemají příliš zájem využít ve volbách možnost kroužkovat jednotlivé kandidáty. Preferenční hlasy by nyní uplatnily jen dvě pětiny voličů.

„Preferenční hlasy je možné určitou optikou vnímat jako míra aktivního přístupu těch voličů. A to dokresluje právě určitou rezignaci, kterou sledujeme v Královéhradeckém kraji. Nejenom, že se spojují nastávající volby spíše s povinností, ani k volbám často nebudou přistupovat tak aktivně, jako v ostatních krajích a nehodlají využívat právě ty preferenční hlasy,“ upozorňuje František Bartoš z ppm factum.

Obyvatelé Královehradeckého kraje také dali jasně najevo, že si nepřejí těžbu břidlicového plynu.

„Valná většina obyvatel kraje – konkrétně 72 procent lidí – odmítá uvažovanou těžbu břidlicového plynu. Obávají se snížení kvality pitné vody. Tento odmítavý postoj k těžbě břidlicového plynu zesiluje se zvyšujícím se věkem a zajímavé je, že s těžbou často nesouhlasí především lidé z malých obcí do 2 tisíc obyvatel,“ dokládá Bartoš.

Průzkum zachycuje aktuální volební preference, od kterých se výsledky říjnových voleb mohou i výrazně lišit.

Předvolební speciál s Martinem Veselovským z Náchoda vysílá Radiožurnál ve čtvrtek po 17. hodině. Videopřenos můžete sledovat na našem webu Zprávy.rozhlas.cz.

Metodika práce s výsledky předvolebních výzkumů v krajích

Číst článek

Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme