Výbuch domu ve Frenštátě má již pět obětí včetně tří dětí

Nejméně pět lidí včetně tří dětí zahynulo při výbuchu plynu v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Dětem bylo od tří do osmi let. Další dospělý je nezvěstný, dva z jedenácti zraněných jsou v kritickém stavu. Práce na místě neštěstí stále pokračují. Záchranáři stále prohledávají sutiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům poničený výbuchem museli záchranáři kvůli přístupu na místo prakticky celý strhnout

Dům poničený výbuchem museli záchranáři kvůli přístupu na místo prakticky celý strhnout | Zdroj: ČTK

Odklízení sutin bude pokračovat ještě celý den. Záchranářské práce potrvají tak dlouho, dokud se nepodaří najít posledního pohřešovaného – mělo by jít o dospělého muže. Záchranáři ale vylučují, že mohl přežít.

Trosky zabezpečují hasiči tak, aby mohly pokračovat záchranářské práce. V 7 hodin ráno už hasiči pracovali na úrovni přízemí, ale ještě je čekají celé sklepy, kde se také zřítily stropy. S odklízením pomáhá těžká technika i cvičení psi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm Zdeňka Leščišinová byla hostem Ranního interview Radiožurnálu

„Polovina domu je stržená, sklo a úlomky dřeva jsou až na protější straně cesty a všude kolem domu jsou hromady ohořelých sutin. Jejich odklízení zabere určitě ještě celý den, takže zůstává uzavřená i část frekventované ulice kolem domu,“ hlásila ráno z místa neštěstí reportérka Radiožurnálu.

Kromě obyvatel domu, které popálil oheň nebo se nadýchali kouře, se zranil se i jeden dobrovolný hasič. Záchranáři zraněné převezli k ošetření do nemocnic v Ostravě a Novém Jičíně.

Dům, kde před nedělní čtvrtou hodinou ranní k výbuchu došlo, je panelová kostka se třemi nadzemními podlažími. Požár ho zcela zničil, nejprve se mu propadla střecha, pak další stropy a nakonec museli hasiči strhnout i většinu obvodových zdí. Poté začali zabezpečovat nestabilní části budovy, aby se mohli dostat k případným zraněným.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé ve Frenštátě jsou z nedělní tragédie v šoku. Na místě natáčel reportér Stanislav Janalík

Příčinou neštěstí byla zřejmě exploze plynu a následný požár. Kriminalisté však pracují i s verzí, že mohlo jít o úmyslnou explozi.

Co přesně se v domě stalo, nebudeme vědět ještě dlouho. Lidé ve Frenštátě už teď ale nabízejí řadu vysvětlení. Mluví o podivínství, o neplatiči, který se měl dnes vystěhovat, a nebo o rozvratu jedné rodiny.

Asi 30 obyvatel dočasně našlo útočiště v prostorách městského úřadu a radnice jim slíbila zajistit náhradní ubytování. Starostka Frenštátu Zdeňka Leščišinová večer Českému rozhlasu řekla, že náhradního ubytování v internátu nakonec využili dva lidé. Město má podle ní připravené i další byty, především pro ty, kteří přišli ve zříceném domě o majetek a budou se časem vracet z nemocnic.

Výbuch v panelovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm, který má zatím 5 obětí, se zařadil mezi nejhorší neštěstí v ČR za posledních 20 let. Nejtragičtější byl požár drážní budovy v Praze na Florenci, při kterém v říjnu 2010 uhořelo 9 lidí. Požár v pražském hotelu Olympik v květnu 1995 nepřežilo 8 lidí.

Městský úřad ve Frenštátě zřídil krizovou linku pro lidi, kteří měli v poničeném domě příbuzné či blízké a shánějí o nich informace: 556 833 111.

Dnes městský úřad zveřejní, jakým prostřednictvím mohou lidem obyvatelům postiženým tímto neštěstím pomoci. Zájem veřejnosti pomáhat je podle starostky veliký.

„Za to já opravdu musím všem poděkovat, že solidarita a pomoc se na té smutné události projevily obrovsky. Lidé nabízejí nejenom okamžitou finanční pomoc, ale také materiální pomoc.“

„My teď zařizujeme speciální účet, zřizujeme všechno, co se týká veřejné sbírky. Teď na poradě jsem zadala všechny úkoly a během dopoledne na stránkách města zveřejníme informace, kam mohou zájemci přispívat,“ řekla starostka Leščišinová v Ranním interview.

Kateřina Daňková, mta, pir, Jakub Zajíček, Stanislav Janalík, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme