Z pražského Výstaviště zmizí do dvou let Křižíkova fontána

Vyhořelý Průmyslový palác v Praze se začne opravovat až za dva roky. Když jeho levé křídlo v říjnu roku 2008 shořelo, tehdejší vedení pražského magistrátu slibovalo, že obnova začne nejpozději do roku 2010. Nejméně ale rok a půl bude trvat územní řízení a získání stavebního povolení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krížíkova fontána a Průmyslový palác na Výstavišti

Krížíkova fontána a Průmyslový palác na Výstavišti | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Výstavba zřejmě nezačne dříve, než za dva roky. Vycházím z toho, že se nejedná o čistou repliku dostavby, ale o úplně nový projekt,“ vysvětluje náměstek primátora Ivan Kabický, který má obnovu Výstaviště na starosti.

Prostor, kde je teď Matějská pouť, by se měl podle něj podobat vídeňskému Prátru. Pavilony staré dvacet až padesát let chce radnice zbourat, včetně Křižíkovy fontány.

„Tento areál by měl být do budoucna takovým vídeňským Prátrem, to znamená společenská, odpočinková, relaxační, volnočasová plocha, která by byla propojená přes Císařský ostrov až do zoologické zahrady,“ říká Kabický.

Křižíkova fontána je už nyní obehnána plechovým plotem a pavilony, které tu vznikly v 50. letech a v roce 1991 také pražskému Výstavišti krásu nepřidávají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vrž dostavba p.palace.mp3

Autorem projektu na novou podobu areálu je ateliér Jakuba Cíglera.

„Já si myslím, že by mohlo být zajímavé v dnešní době udělat velice pečlivou repliku ocelové konstrukce z roku 1891, která byla nýtovaná. Současně navrhujeme demolovat výstavní pavilony z roku 1991. Tím by se mohly rozšířit parkové plochy, které si myslím, že jsou velice příjemné. Parků v Praze není nikdy dost,“ říká architekt Jakub Cígler.

Smlouvu s architektem, který je také podepsán pod novou podobou Václavského náměstí, musí odsouhlasit rada města. A to bude tak za deset dní, uvádí náměstek primátora Kabický.

„Já se nedomnívám, že by to rada neschválila. Jedná se o zprocesování tohoto poměrně složitého mechanismu, kdy se jedná o velmi rozsáhlou zakázku v rovině územního a stavebního řízení, které je rozděleno do šesti etap.“

Místo pouťových atrakcí by mělo vypadat jako před sto lety, kdy se tu konala světová výstava. Kolik to bude vše stát, radnice dosud nezveřejnila.

Výstaviště Praha - Holešovice | Foto: Tomáš Adamec

„V současné době vedeme soudní spory na náhradu škody za vyhořelý palác. Je to předmětem jistého obchodního vyjednávání, jakou částku Praha získá. A jednak z této částky a také jiných, bude hrazena následná výstavba,“ dodává Kabický.

Podle dřívějších odhadů vyjde dobudování paláce asi na 1,5 miliardu. Škodu pojišťovny vyčíslily asi na 180 milionů korun, podle Prahy ale přesahuje 1,2 miliardy korun. Proto se město s pojišťovnami soudí.

Michaela Vetešková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme