Žádný středočeský radní kvůli kauze bývalého hejtmana Ratha neodstoupí

Radní Středočeského kraje za ČSSD odmítli vyvodit z kauzy bývalého hejtmana Davida Ratha vlastní politickou odpovědnost, nikdo z nich na funkci rezignovat nechce. A to ani přesto, že je k tomu vyzval šéf středočeské sociální demokracie a Rathův blízký spolupracovník Richard Dolejš i ústřední výkonný výbor strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednání zastupitelů Středočeského kraje

Jednání zastupitelů Středočeského kraje | Foto: Pavel Pavlas

Krajská rada se dnes sešla poprvé od zatčení bývalého hejtmana Davida Ratha, kterého policie viní z přijetí úplatku.

Při hlasování podpořili návrh krajského náměstka pro oblast regionálního rozvoje Marcela Chládka z ČSSD na rezignaci celé rady jen dva radní z deseti, jeden se hlasování zdržel.

Chládek prý postoj svých kolegů chápe, i když s ním nesouhlasí: „Nemůžeme se tvářit, že jsme tady čtyři roky s Davidem Rathem neseděli. Argumentovali tím, že vyzývat ke kolektivní politické zodpovědnosti se jim nezdá, ale k té kolektivní osobní zodpovědnosti vyzývá ústřední výkonný výbor,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví a místopředseda středočeské ČSSD Zdeněk Seidl v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Rada Středočeského kraje je jednobarevná, sedí v ní jen sociální demokraté. Radní přesto jednotní nebyli. Pověřená hejtmanka Zuzana Moravčíková z ČSSD připustila, že má osobní zodpovědnost, ale nikdy prý nehlasovala o žádném návrhu, o kterém by byla přesvědčená, že je špatný.

„My jsme dostávali materiály zpracované na stůl a já za sebe říkám, že jsem hlasovala podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ podotkla Moravčíková.

Také podle dodává náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví a místopředsedy středočeské ČSSD Zdeňka Seidla radní žádnou chybu neudělali, jde prý pouze o selhání jedince.

„Všechna jednání a schvalování, která na úrovni rady byla, byla podle zákona. To znamená, že on je zodpovědný za to, že vzal úplatek. Uvidí se dále, co z této kauzy ještě vyplyne, ale na radě nedošlo k žádnému pochybení,“ zdůraznil Seidl.

Rath podal kvůli vyšetřování i vazbě ústavní stížnost. Zítra ho v Praze vyslechnou poslanci

Číst článek

Rada se po odchodu Davida Ratha chystá přehodnotit i některé podezřelé smlouvy a výběrová řízení. Rath, který je teď ve vazbě kvůli údajnému přijetí úplatku, ještě jako hejtman vypověděl smlouvy všem autobusovým dopravcům a chtěl vybrat nové provozovatele linek.

Vedení kraje ale raději připravené tendry pozastavilo. Zatím je neruší, hodlá je nicméně podrobně prozkoumat. Do zvolení nového krajského zastupitelstva ale výběrová řízení určitě dál nepoběží. Autobusy tak budou zatím pokračovat podle starých dohod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možné důsledky kauzy Davida Ratha okomentoval Radko Kubičko z ČRo 6

Podle komentátora Českého rozhlasu 6 Radka Kubička mohou kauzy kolem působení Ratha ČSSD uškodit:

„Myslím, že pro sociální demokracii by bylo asi lepší nasadit ve Středočeském kraji jiné politiky, než ty, kteří byli spojeni s Davidem Rathem.“

„Může se ukázat ještě ledacos, ale politicky je věc dost zřejmá a každá politická strana, když se něco takového stane, tak se snaží očistit své jméno a aby lidé, kteří ještě nejsou odsouzeni nebo nad kterými se jen vznáší podezření, nekandidovali ve volbách, ale až poté, co budou případně očištěn,“ míní Kubičko.

Martina Mašková, Zbyněk Zykmund, Martin Hromádka, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme