Banka s Bauerem čekají zřejmě poslední závody na olympijských hrách

Mají toho hodně společného. Oba patří na olympijských hrách v Soči mezi nejzkušenější české lyžaře, oba měli v minulých letech řadu zdravotních problémů, oba kromě sportování také podnikají a oba mají v pátek asi poslední šanci získat olympijskou medaili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Bank při sjezdu na olympijských hrách v Soči

Ondřej Bank při sjezdu na olympijských hrách v Soči | Zdroj: ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer v závodě na patnáct kilometrů klasicky a sjezdař Ondřej Bank zase v superkombinaci.

„Bude to hrozně těžký závod, aspirantů na medaili je hodně. Já mám šanci, jen když předvedu své nejlepší jízdy v obou dvou disciplínách. A také bude potřeba štěstí,“ říká před svým závodem Bank, který vyhrál poslední páteční trénink ve sjezdu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bauer s Bankem mají zřejmě poslední šanci získat olympijskou medaili

I to má Bank s Bauerem společné, co je naopak odlišuje, to je model přípravy, který před pátečními závody ve svých nejsilnějších disciplínách zvolili. Běžec Bauer mu obětoval účast v úvodním skiatlonu a jenom trénoval, kdežto Bank už má za sebou nedělní sjezd, ve kterém skončil dvacátý.

„Závod jsem nevynechal, bral jsem ho jako generálku. Při závodu je to vždy jiné. Zvolili jste tuhle cestu a myslím, že nám to zatím vychází,“ dodal třiatřicetiletý Bank.

Spokojenost s umístění do první desítky

Bauer se kolem stadionu v komplexu Laura projel už několikrát, ale ani jednou při závodě. „Konečně už nebudu v olympijské vesnici jeden z mála, kdo ještě nestartoval. Ostatní už řeší, jak jeli, co se povedlo a co se nepovedlo. Čas mi tady začne mnohem rychleji utíkat,“ uvedl po posledním tréninku před pátečním závodem.

Toho, že na olympijských hrách začne až závodem na 15 kilometrů klasicky, ale nelituje. „Na téhle strategii jsme se domluvili už během Tour de Ski. Nelituju toho, patnáctka byla stěžejní,“ podotýká Bauer, který už na rozdíl od Banka tři cenné kovy na olympijských hrách vybojoval.

Lukáš Bauer v Soči | Foto: ČTK

Na klasické patnáctce už Bauer získal stříbro na olympijských hrách i mistrovství světa, ale teď si jednoznačný medailový cíl nedává. „Nechci tipovat, při jakémkoli umístění v první desítce bude převládat spokojenost,“ má jasno šestatřicetiletý lyžař.

Závod Bauera začne v 11 hodin českého času. Bank tou dobou už za sebou bude mít sjezdařskou část superkombinace, ta slalomářská je na programu od půl jedné odpoledne. Ke svým hlavním olympijským disciplínám tedy oba nastoupí skoro současně a vzájemně si přejí úspěch.

„Lukáš je zkušený závodník, určitě natrénoval a naladil formu tak, že se bude na co dívat,“ věří Bank lyžařskému kolegovi Bauerovi. „Jestli měl sezonu plnou problémů, tak ať ukáže, že se s ním musí počítat,“ hecuje zase Bauer nejlepšího českého sjezdaře.

Jan Kaliba, Jan Suchan, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme