Biatlonisty čekalo v olympijském areálu několik překvapení

Chybějící závěsy, ramínka na šaty nebo netekoucí vodní baterie. Čeští olympionici v Soči musí čelit šest dní před startem olympijských her i ryze nesportovním soupeřům v podobě místních organizátorů. Dvojnásob to platí v areálu určeném biatlonu a běžeckému lyžování, který je i obtížně dostupný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laura, komplex pro biatlonisty a lyžaře nedaleko Soči

Laura, komplex pro biatlonisty a lyžaře nedaleko Soči | Zdroj: Reuters

Z pobřežní olympijské oblasti se po zcela nové silnici musí sportovci a diváci nejdříve více než hodinovou jízdou dostat do Gorkij Media Centra, ze kterého už je to vcelku kousek do stanice Laura.

Odtud stačí nastoupit na zcela novou lanovku, která během čtvrthodinové jízdy nabízí dechberoucí výhledy na horské masivy oblasti zvané Krasnaja Poljana.

Přehrát

00:00 / 00:00

S částí biatlonové výpavy mluvil Michal Jurman

Náladu cestujícím nezkazí ani vysrážená voda na stropě jinak luxusní lanovky, která jim v kapkách padá na hlavu, ani neustále přelétající vrtulníky. Na zasněžené výstupní stanici už je to pak kousek k běžeckému stadionu.

K biatlonovému centru diváky ale čeká ještě další krátká jízda. Přitom není tak úplně patrné, že právě tady začnou už za pár dní olympijské soutěže.

Mezi změtí naskládaných kontejnerů zní vrtačky. Zrezlé kovové podpěry natírají dělníci narychlo do univerzálního šedého hávu. Tím ale rozhodně vrásky na tváři českých biatlonistů nemizí.

Vesnice dodělaná ruským způsobem

„Včera nám tekla rezavá voda. Každou chvíli něco nefunguje. Vždycky se to nahlásí a oni se to snaží co nejrychleji opravit,“ popisuje místy partyzánské podmínky v horské olympijské vesnici biatlonistka Veronika Vítková.

Cesta za olympijským úspěchem je ale šest dní před startem olympijských her rámována i dalšími překvapeními.

„Je tam spousta nedodělávek. Třeba kuchyňské linky nejsou dodělané, neteče tam voda. Je to horkou jehlou, rusky dodělané,“ nachází možná to nejvýstižnější pojmenování stavu věci reprezentační trenér biatlonistů Ondřej Rybář.

Nejen sportovci se v Soči potýkají s nástrahami spojenými s přípravou olympijských her

Svérázný přístup Rusů k výstavbě olympijských sportovišť ale nabízí i ryze úsměvné momenty. Ten, který vzbudil největší ohlas ve světě, tedy dvojitý společný záchod, odhalil nedávno reportér BBC Steve Rosenberg.

Tato hromadná toaleta přitom v areálu biatlonistů byla už dávno předtím. „Bylo to tu už vloni a pak tam dávali nějakou desku. My máme jeden, tam to funguje normálně,“ uklidňuje Ondřej Rybář alespoň v jedné zcela jistě i pro sportovce důležité věci.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme