Investice do sportovišť a hotelů v Soči se těžko vrátí. Využití najde jen část z nich

Trvání olympijských her se počítá v řádu dnů. Sportoviště, která kvůli nim vznikla, ale zůstanou i nadále. I v Soči tak musí Rusové vymyslet, jak budou po skončení sportovního svátku využity stadiony, olympijská vesnice či hotely, které byly nově postaveny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení olympijských her na stadionu Fišt v Soči

Zahájení olympijských her na stadionu Fišt v Soči | Zdroj: ČTK

Některá sportoviště na břehu Černého moře už mají budoucnost jasnou. Například na stadionu Fišt, kde se konalo slavnostní zahájení her a proběhne tam i závěrečný ceremoniál, se za čtyři roky budou hrát zápasy fotbalového mistrovství světa, které bude Rusko pořádat.

Hokejový stadion Balšoj, kde včera hrála česká hokejová reprezentace, bude tréninkovým centrem ruské sborné. V Soči by měl také vzniknout nový klub hokejové KHL. A například Adler aréna, v níž získala rychlobruslařka Martina Sáblíková stříbrnou medaili, se promění ve veletržní centrum.

Kvůli olympiádě vyrostly v Soči desítky hotelů a olympijská vesnice. Tu chce ruský oligarcha Oleg Děripaska prodat jako bytový komplex. Bude ale muset hodně slevit. Plánuje totiž, že skromné garsonky pro sportovce prodá za cenu třípokojového bytu v Moskvě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucí využití sportovišť a hotelů v Soči se zajímal zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Hotely by měli kromě letních turistů využívat třeba také návštěvníci závodu formule 1, který se přímo u olympijského areálu pojede už letos v říjnu. Místní lidé však z převratných stavebních změn v Soči nejsou moc nadšení.

„Z praxe vím, že turisty do Soči přitahovala naše unikátní příroda, subtropy. Proto k nám jezdí. Ne kvůli betonu, asfaltu a věžákům, které nám tady před olympiádou vyrostly,“ říká žena, která se už třicet let živí jako průvodkyně po Soči.

Kvůli olympiádě prošlo velkou proměnou také lyžařské středisko Krasnaja Poljana v horách nad Soči. Hlavní investor, další ruský oligarcha Vladimir Potanin, doufá, že se díky hrám Krasnaja Poljana proslaví ve světě, ale dnes je hotelová kapacita příliš nadsazená.

Sjezdovek je zatím velmi málo, proto se už dnes hledají v horách západního Kavkazu další místa pro nové tratě. „Konečně máme i my kvalitní, evropské lyžařské středisko. A věřím, že po hrách to tady neusne,“ tvrdí místní rodák, olympijský medailista v jízdě na dvojbobu Alexej Vojevoda.

Už dnes je ale jisté, že náklady na výstavbu sportovišť a na ubytování se nikdy nevrátí a jejich účelné využití po konci olympijských her je také nejasné.

Zimní olympijské hry Soči 2014 - sportoviště | Foto: ČTK

Petr Vavrouška, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme