Laufař Petr Novák se v maratonu na ZOH mezi nejlepšími běžci neztratil

V podstatě jen kvůli jedinému závodu letěl na olympijské hry lyžař Petr Novák. Vyhlášený specialista na dálkové běhy se měl předvést v závěrečné padesátce volnou technikou. Stejně jako ostatní Češi ani on ale na nejlepší nestačil a skončil devětadvacátý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžec na lyžích Petr Novák

Běžec na lyžích Petr Novák | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem spokojený. Chtěl jsem být do třicátého místa a to svoje předsevzetí a přání jsem splnil.“ Spokojenost byla na Petru Novákovi jasně patrná, úsměv mu z tváře nezmizel snad ani na chvíli.

Neměl ale mít vyšší ambice? V celkovém hodnocení seriálu dálkových běhů FIS Marathon Cup byl do svého odletu na olympijské hry nejlepší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Novák mohl být v cíli olympijského maratonu spokojený

„Konkurence je jiná. Tady jsou prostě nejlepší lyžaři na světě. Relativně jsem se prosadil i mezi nimi, i když jsem laufař. Je to trošičku jiné lyžování, rozdíl v taktice je obrovský. Tady si člověk moc neodpočine, jede se od začátku do konce za sebe.“

Někdo se může ptát, proč tedy Petr Novák do Soči vůbec letěl, když ve své hlavní disciplíně uzavíral třetí desítku. Počítáme-li ovšem jen individuální závody, měl z českých mužů po Lukáši Bauerovi nejlepší výsledky.

Maraton ovládli Rusové, v závěru byl nejrychlejší Legkov

Číst článek

Srovnatelně na tom byl Martin Jakš, ale například Dušan Kožíšek obsadil jen 41. místo v kvalifikaci sprintu a Jiří Magál má ze skiatlonu a volné padesátky bilanci 44. a 52. příčky. Měřit se s tou naprosto špičkou by mohl Petr Novák místo tzv. laufů i v budoucnu ve Světovém poháru.

„Uvidí se po sezoně. Podle toho, jestli bude nějaká nabídka od reprezentace a tak dál. Záleží i na podmínkách. Teď nebude říkat ano ani ne, ale každopádně neříkám kategoricky ne,“ vyčkává nejlepší český dálkový běžec současnosti, na olympijských hrách 29. Petr Novák.

Jakub Kanta, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme