Maraton ovládli Rusové, v závěru byl nejrychlejší Legkov

Lyžařský maraton opanovali na olympijských hrách v Soči domácí závodníci, kteří získali všechny medaile. O těch rozhodoval až závěrečný sprint. Nejrychlejší byl na stadionu Legkov před Vylegžaninem a Černousovem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařský maraton v Soči ovládli ruští běžci. Zleva Vylegžanin, Legkov, Černousov. První dva ale už byli vyloučeni.

Lyžařský maraton v Soči ovládli ruští běžci. Zleva Vylegžanin, Legkov, Černousov. První dva ale už byli vyloučeni. | Zdroj: Reuters

Lukáš Bauer se od začátku závodu držel na čele, na mezičase na osmém kilometru přijel za českým reprezentantem celý peloton pohromadě. Na dvacátém kilometru se Bauer jako jediný z čelní skupiny rozhodl pro výměnu lyží a propadl se až na konec vedoucího balíku.

V polovině trati se drželo hlavní pole stále pohromadě, nikdo se nepokusil o únik a v pelotonu jeli i Martin Jakš a Petr Novák. Lukáš Bauer byl po výměně lyží kousek za hlavním polem. Na mezičas přivedl početnou skupinu finský běžec Lehtonen s Italem Clarou.

Na třicátém kilometru se většina závodníků rozhodla pro výměnu lyží, na čemž vydělal právě Bauer, který už měl lyže vyměněné. Rázem se český běžec dostal na pátou příčku a hned za ním proběhl mezičasem další český závodník Petr Novák.

Na přezouvání lyží se pokusil vydělat i Fin Heikkinen, který nastoupil a podařilo se mu lehce roztrhat hlavní pole, které zpočátku na jeho únik nereagovalo. Na pětatřicátém kilometru měl Heikkinen před hlavním polem náskok dvaadvaceti vteřin.

Závod na třicet kilometrů opanovalo norské trio, Vrabcová-Nývltová pátá

Číst článek

To už nenechalo klidné hlavní favority závodu a v popřední hlavní skupiny se stále častěji objevovali Rus Legkov a Nor Sundby. Na osmatřicátém kilometru už byl náskok finského uprchlíka pouze 14 vteřin. Na čtyřicátém kilometru už hlavní pole Heikkinena dojelo a do čela se dostal domácí Legkov.

Bohužel deset kilometrů před cílem začali ztrácet čeští běžci. Nejlepší byl na čtyřicátém kilometru Petr Novák s mankem 22,5 vteřiny na čelo závodu, Lukáš Bauer ztrácel 29 sekund a Martin Jakš 31 vteřin. Nejhůře na tom byl Jiří Magál, který přijel na stadion se ztrátou přes čtyři minuty.

Na pětačtyřicátém kilometru přivedl třicetičlennou skupinu na stadion Švéd Södergren s domácími Vylegžaninem a Legkovem. V elitní skupince nechyběli ani Švýcar Cologna nebo Norové Sundby a Northug.

Dva kilometry před cílem byla skupina stále pohromadě, nikomu se nepodařilo nastoupit a roztrhat peloton do menších skupinek. Z boje o medaile vypadl Cologna, kterého potkala obrovská smůla, když osmnáct set metrů před cílem zlomil lyži.

V dramatickém závěru měli nejvíce sil tři ruští závodníci a Nor Sundby. Nejvíce zabral v posledním stoupání Legkov, za ním přijel na stadion Vylegžanin a Sundby. Čtvrtý v pořadí byl Černousov. Zlato nakonec ve sprintu získal Legkov, cílová fotografie rozhodla o stříbrné medaili pro Vylegžanina, bronzovou získal Černousov, který v závěru předjel Nora Sundbyho.

Z českých běžců byl v cíli první na devětadvacátém místě Pertr Novák se ztrátou 1:45 min., Lukáš Bauer zaostal o dalších jedenáct vteřin a patří mu jedenatřicátá pozice. Martin Jakš na sedmatřicátém místě ztratil na vítěze tři minuty a Jiří Magál doběhl se ztrátou devět a půl minuty dvaapadesátý.

Muži - 50 km volně s hromadným startem:
1. Legkov 1:46:55,2, 2. Vylegžanin -0,7, 3. Černousov (všichni Rus.) -0,8, 4. Sundby (Nor.) -1,0, 5. Dolidovič (Běl.) -14,3, 6. Duvillard (Fr.) -14,9, 7. Södergren -17,8, 8. Richardsson -24,4, 9. Olsson (všichni Švéd.) -32,1, 10. Niskanen (Fin.) -32,3, ...29. Novák -1:45,8, 31. Bauer -1:56,1, 37. Jakš -3:05,3, 52. Magál (všichni ČR) -9:33,5.


Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme