Pořád spolu. Palát s Gudasem jsou benjamínky českého hokejového týmu

Ondřeje Paláta a Radka Gudase znalo ještě v loňské sezoně jen málo českých fanoušků. Alois Hadamczik na ně ale vsadil a po kempu v Kravařích je nominoval i na olympijské hry do Soči. Proti Švédsku ale nastoupí pouze Palát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ondřej Palát a Radko Gudas

Ondřej Palát a Radko Gudas | Foto: Český rozhlas

"Nečekal jsem to. Byl jsem rád, že jsem mohl být s klukama v Kravařích, ale nevěděl jsem, jestli se dostanu do týmu v NHL. Je to pro mě překvapení a cením si toho,“ popsal pocity nejmladší muž v sestavě české hokejové reprezentace Ondřej Palát.

V dresu Tampy Bay nasbíral v dosavadním průběhu NHL čtyřiatřicet bodů za čtrnáct branek a dvacet asistencí. To samo o sobě pochopitelně k poražení švédských hokejistů na úvod olympijského turnaje nestačí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radko Gudas a Ondřej Palát byli u mikrofonu Pavla Petra v Soči

„Musím makat naplno, jako to dělám v Tampě, a myslím, že to nebude špatné,“ je přesvědčen dvaadvacetiletý rodák z Frýdku-Místku.

Radko Gudas je pro změnu odchovancem kladenské hokejové líhně. Respekt u soupeřů si na zámořském ledě stoprocentně získal. Je zatím třetím nejtrestanějším hráčem sezony. Posbíral už 122 trestných minut.

Sebevědomí má na rozdávání. „Samozřejmě jsem doufal, že se tam dostanu, a snažil jsem se o to. Ale kdybych se nedostal, tak by se svět nezbořil. Jsme ještě mladí s Ondrou, takže na příští olympijské hry bychom se třeba mohli dostat, ale že nás pan trenér vybral teď, je úžasné,“ těší Radka Gudase.

Hrají se svými vzory

Olympijské hry, to už je jiný příběh. V jednom týmu se reprezentační nováček potká s hokejovými ikonami. Jaromír Jágr, Petr Nedvěd nebo například Patrik Eliáš mezi ně rozhodně patří.

„Je to neuvěřitelný. Vyrůstali jsme a koukali jsme na tyhle hráče, když hráli. Jak jim to šlo a co předváděli na ledě. Mít možnost být s nimi spoluhráči je splnění snu,“ říká mladý český obránce.

Pro oba mladíky má vrcholná akce sezony ještě jeden důležitý bod. V olympijské sestavě rozšíří počet společných startů v jednom týmu.

Chceme dobře bránit a využít mezer Švédů v obraně, plánuje Slavomír Lener

Číst článek

„Je to super. Byli jsme spolu na repre, v sedmnáctkách, osmnáctkách, hráli jsme spolu v AHL a v Tampě jsme spolu skoro pořád. Jsme velcí kamarádi a je super, že jsme tu spolu,“ pochvaluje si Ondřej Palát.

Na olympiádě bude mít dostatek příležitostí přesvědčit o svých kvalitách. Třeba už v duelu se Švédy, ve kterém ovšem jeho kamarád Radko Gudas bude kvůli nachlazení chybět.

Zápas se Švédskem začíná v šest hodin odpoledne českého času. Radiožurnál bude z celého zápasu vysílat přímou reportáž.

Nominace hokejistů na OH v Soči 2014 | Foto: Český rozhlas

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme