Přímo v olympijském areálu mezi stadiony leží hřbitov. Místní ho ubránili vlastními těly

Aby mohl být v černomořském letovisku Soči vybudován zimní olympijský areál, musela ustoupit řada domovů místních obyvatel, lesy i lány úrodné půdy. Proti stěhování hřbitova se ale lidé postavili vlastními těly. Organizátoři ustoupili a tak místo posledního odpočinku zůstalo na svém místě, obklopeno stadiony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zahájení olympijských her na stadionu Fišt v Soči

Zahájení olympijských her na stadionu Fišt v Soči | Zdroj: ČTK

Oblast na břehu Černého moře, vedle slunných pláží, vybral pro vybudování zimního olympijského areálu ruský prezident Vladimir Putin. Když si před lety prohlížel okolí Soči z vrtulníku, ukázal na jedinou rozlehlou a relativně neobydlenou plochu a rozhodl: tady se postaví stadiony, tiskové centrum, olympijská vesnice a hotely.

A tak se také stalo. Na místě velkého olympijského areálu, kde vyrostly všechny stadiony pro jednotlivé discipliny, byla kdysi divoká příroda, mokřady, ale také úrodná půda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj ČRo Petr Vavrouška zjišťoval v Soči, jak místní uchránili hřbitov při výstavbě olympijského areálu

„Bylo tady zemědělské družstvo, měli jsme tady skleníky, pěstovali jsme zeleninu a ovoce pro místní léčebná sanatoria. To všechno pak zasypali třímetrovou vrstvou hlíny a postavili tady olympijský areál,“ vysvětluje paní Jelena, kterou vlastně olympijské hry vystěhovaly.

Olympijský sportovní areál má ale ještě jednu mimořádnou zvláštnost. Uprostřed stojí hřbitov. Ten jediný se totiž místním podařilo uchránit před nájezdem buldozerů a třímetrovým nánosem hlíny.

Lidé si před hřbitov stoupli jako živý štít a protestovali proti jeho likvidaci. „Když nám řekli, že se tady bude stavět olympijský areál, tak první, co jsme řešili, byl osud hřbitova. A bylo nemyslitelné, že by se musely hroby stěhovat,“ dodává paní Jelena.

Hřbitov se nachází hned vedle gigantického pylonu, na kterém hoří olympijský oheň, tedy v blízkosti stadionu, kde byl zahajovací ceremoniál, kam se dostane jen člověk s akreditací.

Hřbitov je obehnaný plachtou s olympijskými symboly a místní, kteří ho potřebují navštívit během her, musí žádat o speciální povolení. Ale například s pohřbem musí počkat až do konce olympijských her.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme