Staří a zkušení nebo mladí a energičtí, kudy se dál vydá český hokej?

V tichosti opustili olympijský turnaj čeští hokejisté. Stop jim vystavily ve čtvrtfinále Spojené státy. Porážka jen podtrhla skutečnost, že olympijská mise Hadamczikova týmu úspěšná rozhodně nebyla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští hokejisté sehrají osmifinálové se Slovenskem v úterý od 18 hodin

Čeští hokejisté sehrají osmifinálové se Slovenskem v úterý od 18 hodin | Zdroj: ČTK

„Nemůžeme být spokojeni s výsledkem ani předvedenou hrou. Stavím se k tomu kriticky. Byly momenty, kdy to vypadalo, že budeme hrát dobře, ale nikdy to nebylo celých 60 minut. Abychom se dostali na medailové pozice, tak bychom museli odehrát každý zápas šedesát minut,“ pustil se do hodnocení generální manažer české hokejové reprezentace Slavomír Lener.

Právě vyváženost ve výkonech chyběla. Od úvodního zápasu proti Švédsku až do závěrečného vystoupení na turnaji.
„Ne všichni hráči měli ideální formu. Můžeme začít od pravého křídla, přes beky až po brankáře. Myslím si, že před olympiádou nebyl takový klid, jaký by měl být ze strany médií. Spekulace a pochybnosti narušily chod týmu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Ohlednutí za působením Čechů v hokejovém olympijském turnaji

Novináři také svůj díl obdrželi. Zejména po závěrečné porážce od Spojených států. Dočkat se totiž z úst těch nejzkušenějších komentáře představovalo nadlidský úkol. Fanoušci tak zkrátka a jednoduše hlasy některých svých oblíbenců vůbec neslyšeli.

Naopak vnímali, že Češi se trápili hlavně v přesilových hrách. Spoléhat se nemohli ani na důraz před brankou soupeře. Ozývaly se také hlasy, že český tým byl s věkovým průměrem třicet let už na olympijský start starý.

Hokejisté Finska deklasovali v zápase o třetí místo USA 5:0

Číst článek

„Je dobré zapracovat i mladé hráče, kteří dokážou nasbírat zkušenosti a, jak se říká, rozlítat soupeřovu obranu. Jarda Jágr i Petr Nedvěd jsou kvalitní hráči, o jejich hokejovém umění není třeba polemizovat, ale na takovémhle turnaji už je vidět, že rychlost reakce a hry je někde jinde,“ míní někdejší český a slovenský reprezentant Miroslav Hlinka.

„Teď by měli všichni, kdo vede náš hokej, vsadit na mládí. Vzít čtyři až pět starších kluků a nasázet tam mladší kluky, jako je Buchtele, Nosek, Honejsek, Holík, Zámorský nebo Filippi, kdo z nich bude mít formu, a postavit z nich dvě lajny. Aspoň nám porostou hráči pro budoucnost a energie mládí, aspoň na téhle úrovni je víc než zkušenosti a umění starších hráčů,“ doplnil ho hokejový expert David Pospíšil.

Lenerovi se nelíbí výraz starší

Slavomír Lener nabízí pro změnu svůj pohled na věc. „Tohle nepřijímám. Na olympiádě by měli hrát hráči, kteří jsou nejlepší. Zásadně nepoužívám výraz starší hráč, prostě je to hráč zkušený. Oni během sezony dokázali, že mají na to hrát tady. Bohužel ne všichni přijeli s dobrou formou.“

Jak ale z nepříjemné situace ven? Už v květnu čeká národní tým mistrovství světa v Bělorusku. Povede ještě národní tým kouč Alois Hadamczik? „Výkonný výbor má zásadní slovo v tom, jestli Alois Hadamczik bude pokračovat, nebo ne. Uvidíme,“ uzavírá Slavomír Lener. Jednat výkonný výbor bude už v příštím týdnu.

Pavel Petr, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme