Švédsko vyhrálo nad Finskem 2:1 a je ve finále olympijských her

Hokejisté Švédska jsou prvními finalisty hokejového olympijského turnaje v Soči. V semifinále vyhráli v severském derby nad Finskem 2:1, když dvěma góly ve druhé třetině otočili nepříznivý vývoj utkání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Švédska se radují po vítězství nad Finskem z postupu do finále olympijského turnaje v Soči. (Švédsko - Finsko)

Hokejisté Švédska se radují po vítězství nad Finskem z postupu do finále olympijského turnaje v Soči. (Švédsko - Finsko) | Zdroj: ČTK

Ve finské brance překvapivě nenastoupil Tukka Rask, který byl po celý turnaj velkou oporou, ale onemocněl chřipkou a do semifinálového souboje zasáhnout nemohl.

V první třetině byli výrazně aktivnější hokejisté Švédska. Zejména první formace Tre Kronor dělala soupeři veliké problémy. Finský brankář Lehtonen si ale poradil se všemi třinácti švédskými střeleckými pokusy.

Na druhé straně měl největší šanci útočník Selänne, kterého při minutu a půl dlouhé přesilové hře pět na tři, vychytal nádherným zákrokem Lundqvist. Na švédského gólmana nevyzrál ani v poslední minutě první třetiny Aaltonen.

I v úvodních minutách druhé třetiny se hrál vyrovnaný hokej, ani jedno mužstvo se nedostávalo do šancí a fanoušci čekali na gól až do sedmadvacáté minuty.

Skóre otevřel Jokinen, který dobruslil nahozený kotouč a z velmi ostrého úhlu překonal brankáře Lundqvista. Švédský gólman určitě nemá čisté svědomí - ŠVÉDSKO - FINSKO 0:1.

Hadamczik brání svůj výběr. Jestli skončí, měl by co nejdřív

Číst článek

Hned po vedoucí brance mělo Finsko výhodu přesilové hry při vyloučení Alfredssona, vytvořilo si tlak, ale Lundqvist byl tentokrát při všech střeleckých pokusech pozorný.

Švédsko odpovědělo na vedoucí finský gól o pět minut později. Po nádherné kombinaci našel Ericsson před prázdnou brankou Erikssona a ten stoprocentní šanci bez problémů proměnil - ŠVÉDSKO - FINSKO 1:1.

Tři minuty před koncem druhé třetiny pak Švédsko dokonalo obrat. Při vyloučení Jokinena zastavila tvrdou ránu Karlssona od modré čáry až síť Lehtonenovy branky – ŠVÉDSKO - FINSKO 2:1.

Ve třetí třetině mohl hned v první minutě přiblížit Švédsku postup do finále Sedin, který z levé strany najížděl na Lehtonena, ale finského gólmana nepřelstil.

Na druhé straně mohl vyrovnat Ruutu. Dostal se za švédskou obranu, z pravé strany však těsně minul Lundqvistovu branku. Z protiútoku zahrozil Hagelin, který při zakončení trefil připravenou lapačku Lehtonena.

Šanci na vyrovnání mělo Finsko při vyloučení Sedina. Vytvořilo si dvě gólové šance, Selänne ani Salo však vynikajícího Lundqvista nepřekonali. Závěr zápasu odehrálo Švédsko velmi dobře a nepustilo soupeře do tlaku ani při finské power play. Po vítězství 2:1 tak postoupilo Švédsko do finále hokejového turnaje, když v Soči vyhrálo všech pět zápasů.

Play-off olympijského turnaje v hokeji | Foto: Český rozhlas

Semifinále:
Švédsko - Finsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 32. L. Eriksson (Jonathan Ericsson, Bäckström), 37. E. Karlsson (Steen, D. Sedin) - 27. O. Jokinen (Vatanen). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell, Carlson (oba Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 9476.
Sestavy:
Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Edler - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - od 34. navíc Nyquist. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Lehtonen - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme