Vlajkonoška Strachová dorazila do Soči a těší se na slavnostní zahájení

Česká výprava v Soči hlásí, že olympijské hry mohou začít, tedy aspoň formálně. Do dějiště dorazila lyžařka Šárka Strachová, která při slavnostním zahájení ponese vlajku České republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šárka Strachová představila kolekci pro olympijské hry v Soči, doprovodil ji šéf české mise Martin Doktor

Šárka Strachová představila kolekci pro olympijské hry v Soči, doprovodil ji šéf české mise Martin Doktor | Zdroj: ČTK

A zatímco si vlajkonoška českého týmu na vojenském letišti vyměňuje zdvořilostní i méně formální věty s ministrem obrany Martinem Stropnickým, kousek stranou další pasažéři speciálu do Soči teprve skládají svá zavazadla na pás, který je sune ke kontrole rentgenem.

Dozorující vojáci si skoro ke každému zavazadlu volají jeho majitele. I sportovci musejí vysvětlovat, co že si to zabalili za podezřelé předměty. Když projíždějí přístrojem tašky trenéra a servismana Šárky Strachové - Klause Mayrhofera a Geralda Stockera, objevují se na kontrolní obrazovce zřetelné obrysy dvou placatic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžařka Šárka Strachová se těší na slavnostní zahájení olympijských her v Soči, kde ponese vlajku České republiky

„Gery má určitě nějaký šnaps, ale ten poslal už včera nákladním letadlem. Ale vždycky je problém, protože máme vysílačky, nabíječky, vrtačky a to většinou na rentgenech zlobí. Musí se to vybalit a ukázat, ale nějaká placatice tam možná taky byla,“ připouští česká slalomářka, že i rakouský šnaps je nezbytnou součástí batožiny jejího realizačního týmu.

Když jejich zavazadla projdou a zmizí z dohledu, opřou se Mayrhofer se Stockerem o pult letištního baru, usrkávají kávu a snaží si zvyknout na olympijské oblečení českého týmu. Cizí zemi jedou na Hry reprezentovat poprvé.

„Samozřejmě je to jiný pocit, než známe, protože jsme Rakušani, ale teď pracujeme pro Šárku, takže reprezentujeme Česko. A bílá nám sluší, takže to nevypadá tak zle,“ směje se servisman Stocker při pohledu na bývalého trenéra rakouské reprezentace Mayrhofera. Oba dva navlečení v zářivě bílých bundách.

V Soči se představí houslistka Mae i aristokrat Hubertus. Podle Banků na OH patří

Číst článek

Za chvíli už je ze sebe sundávají v letadle a o tři hodiny později je hledají po přistání v Soči mezi desítkami dalších, k nerozeznání podobných stejnokrojů. Při výstupu z letadla první olympijský úsměv do kamery, zatím jenom do policejní, a v příletové hale už na 18 sportovců čeká šéf české mise Martin Doktor.

Ten se nejdříve stará o co nejhladší přesun do hotelu pro běžce na lyžích Lukáše Bauera a pak svou péči přesouvá k Šárce Strachové. Česká vlajkonoška dorazila, slavnostní zahájení může začít.

„Je to samozřejmě sportovní role, ale trošku jiná, než když stojíte nahoře v závodní kombinéze na startu. Ale je to krásná role, dělá mi to velkou radost a je pro mě čest nést vlajku. Hodně, hodně se na to těším. Mluvila jsem o tom s Martinem Doktorem, který ji také nesl a říkal, že to není zase až tak složité. Nechám se překvapit.“

A překvapit se Strachová nechá i tím, jestli ji během Her sportovci zvolí do své komise v Mezinárodním olympijském výboru.

Jan Kaliba, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme