Závod na třicet kilometrů opanovalo norské trio, Vrabcová-Nývltová pátá

Vynikajícího úspěchu dosáhla v závodu na 30 kilometrů česká běžkyně Eva Vrabcová-Nývltová, která doběhla na pátém místě. Z vítězství se radovala Marit Björgenová z Norska, která v Soči získala třetí zlatou medaili, šestou celkově a stala nejúspěšnější ženou v historii zimních olympijských her.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marit Björgenová opanovala závod na 30 kilometrů

Marit Björgenová opanovala závod na 30 kilometrů | Zdroj: ČTK

Z běhu žen na 30 kilometrů si udělaly soukromý závod norské běžkyně. Brzy se oddělily od hlavního pole Johaugová, Björgenová a Steiraová a v polovině závodu měly před ostatními náskok půl minuty.

Ve dvacetičlenné skupince, ve které se bojovalo o čtvrté místo, nechyběla ani česká závodnice Eva Vrabcová-Nývltová. Ta sice trochu ztratila při přezouvání lyží, ale dokázala se do početné skupiny dotáhnout a v polovině závodu byla mezi nejlepší dvacítkou.

Od patnáctého kilometru se navíc česká lyžařka často objevovala na čele skupiny, která se marně snažila dohnat vedoucí norské trio. To mělo na osmnáctém kilometru náskok dvaačtyřicet vteřin před Evou Vrabcovou-Nývltovou, která na mezičas celou velkou skupinu přivedla.

Netušila, co se děje. Ve štafetě ale Vrabcová-Nývltová předvedla skvělý výkon

Číst článek

Postupně se začala velká skupina pronásledovatelek trhat a na dvacátém kilometru už jelo o čtvrté místo pouze dvanáct závodnic, které pět kilometrů před cílem ztrácely na norské trio jedenapadesát vteřin. Česká běžkyně se přitom celou dobu starala o tempo skupiny.

V závěru roztrhala norskou trojku Marit Björgenová, která v posledním stoupání zaútočila, a její reprezentační kolegyně nedokázaly zareagovat. Na druhém místě dorazila Johaugová, bronzovou medaili získala Steiraová.

Dvanáctičlennou skupinu přivedla na stadion Eva Vrabcová-Nývltová, ale čtvrtou příčku v cílové rovince neudržela a obsadila vynikající páté místo.

Běh na lyžích:
Ženy - 30 km volně s hromadným startem: 1. Björgenová 1:11:05,2, 2. Johaugová -2,6, 3. Steiraová (všechny Nor.) -23,6, 4. Niskanenová (Fin.) -1:21,7, 5. Vrabcová-Nývltová (ČR) -1:21,9, 6. Jéanová -1:22,3, 7. Hugueová (obě Fr.) -1:24,3, 8. Wikenová (Švéd.) -1:26,4, 9. Bonerová (Švýc.) -1:29,8, 10. Orguéová (Šp.) -1:32,1, ...37. Novákova -6:44,4, 45. Moravcová (obě ČR) -9:51,2.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme