Zdraví není stoprocentní, a tak se Sáblíková bude šetřit na 'pětku'

Na patnáctistovce se na olympijských hrách v Soči představí z českých rychlobruslařek pouze Karolína Erbanová. Obhájkyně bronzu z této trati Martina Sáblíková se totiž rozhodla nakonec nestartovat a tuto novinku se snažila i před soupeřkami tajit do poslední chvíle.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rychlobruslařka Martina Sáblíková převzala stříbro za závod na 3000 metrů

Rychlobruslařka Martina Sáblíková převzala stříbro za závod na 3000 metrů | Zdroj: ČTK

„Nejedu, jsem odhlášená. On se rozhodl,“ ukázala Sáblíková na trenéra Nováka. „Už před třemi dny jsem věděl, že to tak bude,“ potvrdil Novák.

„Vypozorovala jsem to i z tréninku, protože jsem nejezdila nic rychlýho,“ usmívá se už po definitivním verdiktu Martina, které jakoby se hodně ulevilo. Aby také ne. Po zisku stříbrné medaile v tříkilometrovém závodě se totiž v Soči opět ozvalo její starší zranění třísel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martina Sáblíková bude šetřit zdraví a nenastoupí do závodu na 1500 metrů

Ve hře tak byla buď sázka na relativní medailovou jistotu v závěrečném závodě na 5000 metrů, anebo možná až příliš velký risk v podobě startu navíc.

„Nohy nejsou stoprocentní. Kdyby se při startu na 1500 metrů něco stalo, tak by to byla asi moje největší chyba před velkým závodem. A to nechci. Prostě jsme vzali rozum do hrsti, ne kvantita, ale kvalita,“ uvědomuje si trenér Petr Novák důležitost svého rozhodnutí, za kterým stoprocentně stojí i dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru.

„Měla jsem svým způsobem taky trošku strach, protože po trojce jsem cítila nohu i při chůzi. Takže jsem byla i ráda, když mi oznámil, že nepojedu,“ přiznává rodačka z Vysočiny, odkud za ní už v sobotu přiletí její maminka Eva.

Ta bude vůbec poprvé své dceři fandit přímo v dějišti olympiády. Předchozí hry v Turíně a Vancouveru totiž strávila s promačkanými palci u televize, a tak na letošní olympijské představení Martiny se hodně dopředu těšila. Že by byla zklamaná tím, že neuvidí svoji krev už v nedělním závodě, si česká rekordmanka ale nemyslí.

Sáblíková oslavila stříbro s fanoušky v Českém domě, poté navštívila hokejisty

Číst článek

„Nebude, ona už to ví. Řekla, že je to velice rozumné. Chce, abych byla připravená na pětku. Budu mít podporu celé rodiny, což bude super. Přijedou i táta s bráchou,“ těší se na rodinnou sešlost v Soči největší favoritka blížícího se závodu na pět kilometrů, při kterém by už celá rodina Sáblíků mohla zažít medailové oslavy přímo z první ruky.

„Ano, moje stopky ukazují, že může bojovat o zlato,“ poukazuje trenér Petr Novák na malý předmět ve své ruce, který má pro něj ale hodně velký význam.

Údaje v něm totiž ve spojení s vynecháním nedělního startu, pro něj znamenají momentálně tu nejlepší cestu k obhajobě zlata z Vancouveru. Zda tato taktika vyjde, bude jasné už za šest dní, tedy 19. února.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme