Archeologové zkoumají sondou hrobku Tychona Braha

Tým dánských a českých archeologů od rána odkrývá v pražském kostele Matky Boží na Staroměstském náměstí hrob alchymisty Tychona Braha. Odborníci chtějí pomocí nových medicínských a fyzikálních poznatků prozkoumat jeho tělesné ostatky a zjistit pravou příčinu Braheho smrti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Archeologové se proto rozhodli zvednout náhrobní kámen místa odpočinku Tychona Braha.

Archeologové se proto rozhodli zvednout náhrobní kámen místa odpočinku Tychona Braha. | Foto: Tomáš Adamec

Archeologové už odsunuli dvoumetrový náhrobní kámen s pozlaceným nápisem Tycho Brahe. Provrtali otvor do cihlové klenby, pod kterou je hrobka. Do vytvořené škvíry spustili podzemní speciální kameru, kterou nyní zkoumají prostor hrobky, kde se nachází asi metrová cínová truhla s Braheho ostatky a také hrob jeho manželky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Braha.mp3

Během odpoledne bude truhlice vyzvednuta a převezena do speciálních laboratoří Národního muzea v Praze. Tam další tým z Česka, Dánska a Švédska odebere vzorky a ty pak budou další specialisté během měsíce zkoumat. Ostatky archeologové vrátí zpátky tento pátek. Zřejmě až za rok se dozvíme, jak Tycho Brahe zemřel. Jedno už ale víme, že planety sluneční soustavy opravdu obíhají okolo Slunce, jak už před 400 lety tvrdil Brahe.

Podle pověsti zemřel u večeře, ve společnosti císaře Rudolfa II., když nechtěl odejít od stolu dříve než císař a praskl mu močový měchýř. Podle Dánů, kteří současný výzkum iniciovali, byl vědec možná otráven rtutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brahe - Procházková.mp3

„V deníku šlechtického příbuzného Erica Braha se píše, že jeho úkolem bylo zavraždit Tychona Braha, snad na příkaz mladého dánského krále Kristiána IV,“ říká fyzik Jan Kučera, který se na společném výzkumu podílí.

Podle komentátora Radiožurnálu Milana Slezáka je prokázáno, že se Brahe opil na hostině u Petra Voka z Rožmberka. "Tam mu začaly potíže, poté mu selhaly ledviny a pak umíral téměř 14 dní."

Ostatky Tychona Braha byly poprvé a naposledy zkoumány v roce 1901. Pod náhrobním kamenem archeologové odstraňovali pomocí krumpáčů a lopat čtyřiceticentimetrovou vrstvu štěrku, kamene a písku. V roce 1679 došlo k požáru Týnského chrámu a následnému zborcení klenby hlavní lodě, která způsobila proboření několika hrobek, včetně hrobky Tychona Braha.

Michaela Vetešková, Kateřina Procházková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme