Bárta bude s Číňany jednat o stavbě dálnic

Ministr dopravy Vít Bárta dnes bude jednat s čínským velvyslancem o možném zapojení čínských stavebních firem do výstavby dopravní infrastruktury v Česku. Od nástupu Číňanů si slibuje výrazné zlevnění výstavby dálnic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) před zasedáním vlády ČR

Ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné) před zasedáním vlády ČR | Foto: Tomáš Adamec

Inspirací k této čínské cestě bylo Bártovi sousední Polsko. Tam se podařilo díky čínským firmám zlevnit stavbu dálnic o 40 procent. Podle opozice je ale firem, které dokážou stavět silnice levněji, hodně i v Česku, jen musí dostat příležitost.

Ministr Bárta navíc dodává, že jde jen o jednu z variant, jak stavby zlevnit: „Mám potřebu zdůraznit, že to není tak, že mým přáním je, aby v Česku všechny dálnice stavěly pouze čínské společnosti. Jenom souhlasím s kritikou ministerstva dopravy v tom, že je zapotřebí rozpohybovat nejenom konkurenční prostředí na železnici, ale i na silnicích. Z tohoto hlediska je polský příklad jednoznačně příležitost.“

České firmy kritizují státní podporu čínských firem

Tuzemským stavebním firmám se ale záměr nelíbí. Vadí jim, že by se veřejných tendrů účastnily společnosti, které nabízejí nízké ceny jen díky přímé podpoře ze strany čínské vlády.

„Já nevěřím, že je možný masivní nástup čínských stavebních firem na českém trhu. Proto ani nechci spekulovat o dopadech. Já si nedovedu představit, že české stavební firmy z českého trhu vytlačí čínské firmy. To je pro mě tak absurdní představa, že nevěřím, že jakákoliv politická reprezentace by takovou věc chtěla udělat,“ dodává generální ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok.

Například ve Švédsku čínské stavební firmy neuspěly, protože nebyly schopné konkurovat v kvalitě a v bezpečnosti. Ťok se proto konkurence čínských firem neobává ano v Česku:

„Ten nápad se mi zdá trošku zvláštní, nicméně si myslím, že jsme otevřená ekonomika a u nás může podle zákona o veřejných zakázkách soutěžit každý, kdo splní kvalifikační předpoklady a všechny ostatní předpoklady účastníka veřejné soutěže. Pokud se poruší ve veřejné soutěži zákon, tak se určitě budeme ohrazovat, ale pokud se zákon neporuší, tak jsme přesvědčeni, že v takové soutěži uspějeme i proti čínským firmám.“

Tomáš Medek, Lenka Rafaelová, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme