Češi si připomínali 92. výročí vzniku republiky

Češi si dnes připomínají 92. výročí vzniku samostatného Československa. Oslavy jako každoročně vyvrcholí večer na Pražském hradě, kde prezident Václav Klaus udělí státní vyznamenání. Podle neoficiálních informací ocení mimo jiné ředitele Národní galerie Milana Knížáka nebo hokejistu Jaromíra Jágra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus uctil památku T. G. Masaryka položením věnce k jeho soše na Hradčanském náměstí.

Prezident Václav Klaus uctil památku T. G. Masaryka položením věnce k jeho soše na Hradčanském náměstí. | Foto: Tomáš Adamec

Tématem všech projevů bylo vlastenectví. Na Vítkově se myslelo na všechny, kdo položili své životy za svobodu naší země. Na jejich památku položili představitelé státu věnce k úpatí památníku. Na jejich památku se ve větru třepotaly vlajky a vojenské zástavy a zněly vojenské pochody v podání Ústřední hudby armády České republiky.

Prezident Václav Klaus myslel i na současnou generaci a udělil pamětní stuhu za vynikající plnění úkolů Útvaru posádkového velitelství Praha.Klaus se zároveň pozastavil nad malou účastí veřejnosti:

„Já bych si strašně přál, abychom tento den, kdy se zrodila naše moderní státnost, brali skutečně vážně. Proto bych si přál, aby se to oslavovalo nejenom na tomto místě, ale v celé naší zemi. Nevím, jak sem přitáhnout větší počet návštěvníků.“

Oficiální část oslav pokračovala v Pantheonu Národního muzea. Byli zde vojáci, politici a bojovníci za svobodu. Ve svých projevech demonstrovali, jak sami vnímají tento státní svátek.

„I když pro mnoho našich občanů je bohužel tento svátek pouze vítaným dnem volna bez hlubšího obsahu, nesmíme se tímto faktem nechat odradit v našem i jejich zájmu. Myšlenka, že kdo nezná své dějiny toho bude jednou krutě litovat, je bohužel tvrdou pravdou, která se již mnohokrát vyplnila,“ připomněl v panteonu Národního muzea předseda Senátu Přemysl Sobotka.

Ve 13 hodin potom uctil prezident Václav Klaus památku prvního prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka u jeho sochy na Hradčanském náměstí.

Výročí vzniku Československa si lidé připomínali na mnoha místech republiky. Většinou kladli věnce k pomníkům a sochám prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Eva Hůlková, Lenka Rafaelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme