Česko má za sebou nejmrazivější noc zimy, na Kvildě bylo -39,4 stupně

Česko má za sebou nejmrazivější noc letošní zimy. Rekordní teploty v noci naměřila víc než polovina stanic Českého hydrometeorologického ústavu, vůbec nejchladněji bylo na Jezerní slati u Kvildy na Prachaticku, kde přístroje ukázaly -39,4 stupně Celsia. Dosavadní historický rekord ale odolal, jeho hodnota z roku 1929 je -42,2 stupně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mráz (ilustr. obr.)

Mráz (ilustr. obr.) | Foto: Ladislav Bába

Rekordní hodnoty v noci naměřilo podle předběžných údajů 93 z celkových 178 stanic, které ČHMÚ pravidelně sleduje.

„Když bereme jen stanice, co mají více než třicetiletou historii měření, padlo dnes ráno 33 lokálních teplotních rekordů,“ řekl Radiožurnálu meteorolog Jan Havelka.

Největší mráz - minus 39,4 stupně - zaznamenaly přístroje na stanici Jezerní slať u Kvildy, k nejchladnějším místům patřily také Rokytská slať s -36,9 stupně, šumavský Březník s -35 stupni a Jizerka, kde bylo -33,7 stupně.

Rekord padl například také na pražské Ruzyni, kde teploměr ukázal -19,2 stupně. Nejtepleji naopak bylo na Bílé v Beskydech -13,3 stupně.

Oteplí se asi až za dva týdny

V dalších dnech by podle předpovědi mráz mohl ustoupit, nízké teploty se ale pravděpodobně znovu objeví na konci týdne s přílivem arktického vzduchu z východu.

Letošní mrazy jsou nezvyklé hlavně svou délkou, říká klimatolog Pretel

Číst článek

Výraznější oteplení má navíc podle meteorologů přijít později, než se původně čekalo, zřejmě až kolem 20. února. V období mezi 10. až 13. únorem by mohly teploty vzduchu klesnout ještě níže než dnes.

Mráz stále přidělává starosti v dopravě, hlavně železničářům, města zase budují provizorní noclehárny pro bezdomovce. Za poslední týden v Česku umrzlo až 17 lidí.

Teplotní rekordy naměřené na stanicích Českého hydrometeorologického ústavu 6. února 2012 ráno

Extrémní mrazy zabily v Evropě už přes 300 lidí. Problémy jsou hlavně v dopravě

Číst článek

Martin Křížek, Jana Gulda, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme