Česko nabízí Němcům veřejnou diskusi o dostavbě Temelína

Uspořádání veřejné diskuse v Německu o dostavbě jaderné elektrárny Temelín nabídl kancléřce Angele Merkelové premiér Petr Nečas. Učinil tak v dopise, který má Radiožurnál k dispozici. Nabídka maximální transparentnosti v citlivé problematice má zaznít dnes vpodvečer na setkání předsedy české vlády s bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín. Reaktorovou část výrobních bloků chrání válcové kontejnmenty.

Jaderná elektrárna Temelín. Reaktorovou část výrobních bloků chrání válcové kontejnmenty. | Foto: Filip Jandourek

Je to takové dilema. O energetice si každý stát v Evropě rozhoduje sám. Má na to právo. Může si klidně vsadit na jadernou energii, jak to dělá Česká republika.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Pavla Poláka o nabídce premiéra Nečase kancléřce Merkelové

Jenže záření žádné hranice nerespektuje. A tak se Německo, které se chce atomu zbavit, začíná zajímat o plány na rozšíření Temelína. Aby se mezi oběma zeměmi nerozhořely projaderné, nebo spíš protijaderné vášně, nabídl premiér Petr Nečas svojí kolegyni v Berlíně Angele Merkelové vstřícné gesto: Pojďme si o Temelínu v klidu popovídat.

Přesně tohle stojí v dopise, který má Radiožurnál k dispozici. Premiér Nečas nabízí Němcům veřejnou diskuzi, a to na německém území. Petr Nečas v dopise, který do berlínského kancléřství přišel podle informací Radiožurnálu minulý pátek, zdůrazňuje zájem na tom, aby dostavba Temelína neměla negativní dopad na ‚vynikající úroveň česko-německých vztahů‘.

Předseda české vlády podotýká, že podle evropského práva a předpisů nemá Praha za povinnost veřejnost sousedního státu do debaty o výstavbě dvou nových bloků Temelína zapojit. Nečasův kabinet ale chce vsadit na maximální transparentnost a hodlá německé partnery otevřeně informovat o jednotlivých krocích v rámci dostavby jihočeské elektrárny. Podle zdrojů z české diplomacie se Česko chce poučit ze zkušeností s Rakouskem, kdy informační strategii o jaderné energetice před lety podcenilo.

ČTĚTE TAKÉ: Dopis premiéra Nečase kancléřce Merkelové o Temelínu

Z Bavorska už totiž do Temelína jezdí autobusy plné odpůrců jaderné energie. Podívat se a informovat se. Demonstrovat zatím ne. Strach z atomu je totiž nejen v Rakousku, ale i v Německu dost silný. V rozhovoru pro Radiožurnál to připustil šéf německých Zelených Cem Özdemir:

„Německý postoj vůči atomové energii a vůbec celou německou diskuzi o jaderné energii pohání primárně strach a bezpečnostní měřítka.“

„Energetický mix je sice národní záležitostí, bezpečnost nových jaderných reaktorů se ale bude muset podřídit přísným mezinárodním standardům. Radioaktivní záření hraniční čára nezadrží,“ řekl Özdemir.

Jaderná elektrárna Temelín, elektrický generátor. | Foto: Filip Jandourek

Česká vláda by chtěla dát německé veřejnosti možnost, aby se mohla zeptat českých expertů na všechno, co ji zajímá. V dopise se počítá s uspořádáním jedné veřejné diskuse k procesu EIA na území Německa, které se určitě zúčastní experti Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Podle zdrojů Radiožurnálu není vyloučeno, že veřejných debat k Temelínu na německé půdě bude nakonec víc.

Jsme partnery?

„Většinou se zahajuje krátkým představením té problematiky. A potom to gró se odehrává na základě dotazů z publika. Zásada je taková, že musíte zodpovědět každý dotaz. Ta problematika je z mnoha oborů. Ty nároky na účast českých expertů by byly nemalé,“ říká Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který by se měl diskuse za českou stranu také zúčastnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Horsta Seehofera bude sledovat šéf zahraniční redakce Radiožurnálu Jiří Hošek

„My máme jedinou věc, o které bychom byli rádi, aby tam zazněla a byla pochopena. Že žádný stát, a tím pádem ani Česká republika, nestrpí na svém území nic, co by ohrožovalo jeho lidi. Byli bychom rádi, aby na nás bylo opravdu nahlíženo jako na partnery, kteří znají svou věc a dělají ji, jak se sluší a patří a odpovědně,“ vysvětluje Drábová, o čem by chtěla německé publikum přesvědčit.

Veřejnou diskusi v Německu ale Česko nemůže zorganizovat samo. I proto dnes premiér Nečas podle informací Radiožurnálu zavede na tohle téma řeč s bavorským ministerským předsedou Horstem Seehoferem, který přijel do Prahy na oficiální návštěvu.

Jiří Hošek, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme