Česko posiluje bezpečnost kvůli hrozbě terorismu

Česká policie preventivně zpřísnila bezpečnostní opatření po varování Spojených států před útoky teroristické sítě Al-Káida v Evropě. Ostraha byla zvýšena například na ruzyňském letišti v Praze i na ostatních mezinárodních letištích v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní hlídka na letišti Praha-Ruzyně

Policejní hlídka na letišti Praha-Ruzyně | Zdroj: ČTK

Na některých linkách tak cestující budou muset projít přísnější bezpečnostní kontrolou. Policie také posílí hlídky u některých rizikových objektů, jako jsou například vládní budovy, velvyslanectví nebo synagogy.

„Nebereme ty informace na lehkou váhu, policie je v pohotovosti, přijímáme bezpečnostní preventivní opatření. Čekáme na další detaily, veřejnost budeme průběžně informovat,“ řekl v České televizi náměstek ministra vnitra Michal Moroz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O varování před teroristickými útoky jsme v Odpoledním Radiožurnálu mluvili s bezpečnostním expertem Janem Schneiderem

„V tuto chvíli můžu potvrdit například to, že jsou přijata nějaká nadstandardní bezpečnostní opatření na letišti v Praze-Ruzyni,“ dodal.

Policie podle Moroze ale nemá informace o tom, že by Česká republika měla být terčem útoků.

Americká vláda podle očekávání vydala varování pro své občany cestující do Evropy. Důvodem jsou obavy před teroristickými útoky Al-Káidy. Varování nezmiňuje, kde konkrétně by mohli teroristé zaútočit. Američané prý mají být opatrní především při návštěvách veřejných míst.

Následně dnes vydala varování pro své občany ve Francii a Německu také britská vláda. Zvýšila přitom stupeň teroristické hrozby z obecného na vysoký. Francie už zvýšená bezpečnostní opatření proti terorismu vyhlásila před několika týdny a bude v nich pokračovat.

Názory expertů na vážnost hrozby se různí

Podle bezpečnostního poradce a bývalého náčelníka Vojenské zpravodajské služby Andora Šándora by Evropa neměla hrozbu teroristického útoku podceňovat.

„Nepochybně to nebezpečí tu hrozí, já bych označil za nejvíce ohroženou zemi zřejmě Velkou Británii, protože ta bojuje svoji válku s terorismem na několika frontách.“

„Ta hrozbu tu je a myslet si, že se nám podaří, tak jak se daří Spojeným státům stoprocentně odvracet jakékoliv hrozby terorismu od roku 2001, tak si myslím, že to je věc, ve kterou bychom věřit neměli,“ prohlásil Šándor.

Naproti tomu bezpečnostní expert Jan Schneider celou záležitost považuje za mediální bublinu, která prý má úplně jiný cíl.

„Je podzim, schvalují se rozpočty zpravodajských bezpečnostních služeb, a ty o sobě pravidelně dávají vědět, jako že se bez nich neobejdeme a že potřebují peníze,“ řekl v Odpoledním Radiožurnálu.

„To varování je plošné a je veřejné, což v rámci boje proti terorismu je všechno špatně. Tam nejúčinnější opatření jsou ta, která jsou bodová a neveřejná. Bodová by ovšem mohla být v tom případě, že bychom měli konkrétní informace. A tady, jak je vidět, žádné konkrétní informace nejsou,“ dodal Jan Schneider.

Tomáš Medek, Alžběta Rákosová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme