Česko se od středy na tři dny ponoří do smutku

Památku prezidenta Václava Havla uctíme třídenním státním smutkem. Poprvé v historii samostatné České republiky vyhlásila vláda státní smutek, který bude trvat víc dní. Začne ve středu 21. prosince a skončí v den pohřbu, tedy v pátek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemřel Václav Havel

Zemřel Václav Havel | Foto: Filip Jandourek

V době státního smutku budou na veřejných budovách viset vlajky na půl žerdi a organizátoři kulturních akcí by měli zvážit, jestli má smysl je pořádat. Premiér Petr Nečas také vyzval obyvatele Česka, aby uctili památku zemřelého státníka minutou ticha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Petr Nečas vyzval obyvatele Česka k minutě ticha

„Vláda vyzývá všechny obyvatele České republiky, aby v pátek 23. prosince ve 12 hodin uctili památku prvního prezidenta České republiky pana Václava Havla minutou ticha. Vláda také doporučuje hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím ostatních orgánů veřejné správy a moci zajistit vyhlášení státního smutku,“ řekl premiér Nečas.

Památku Václava Havla by lidé měli uctít minutou ticha v okamžiku, kdy ve Svatovítské katedrále začne Havlův pohřeb. Na termínu posledního rozloučení se dohodl prezident Václav Klaus s vdovou Dagmar Havlovou a pražským arcibiskupem Dominikem Dukou.

ČTĚTE TAKÉ: Státní pohřeb Václava Havla bude v pátek v poledne

Na pohřeb Václava Havla se do Prahy chystají hlavy států i významní politici. Svou účast potvrdili mimo jiné americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová se svým manželem, očekáváni jsou i rakouský a polský prezident, německá kancléřka Angela Merkelová či prezident Christian Wulff.

Exprezidenta Václava Havla si připomínají tisíce lidí na mnoha místech České republiky. Svíčky pokládají na Václavské náměstí v Praze, v řadě kostelů slouží smuteční bohoslužby a své vzpomínky chodí zapisovat i na kondolenční listiny na Pražském hradě.

Igor Maňour, Václava Marešová, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme