Čeští lékaři se vracejí ze Slovenska, protest skončil

Vojenští lékaři, které Česko poslalo na pomoc Slovensku, se odpoledne vrátí zpět do republiky. Slovenské nemocnice už jejich pomoc nepotřebují, protože se tamní vláda dohodla s lékaři na zvýšení platů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od ÚVN v pražských Střešovicích vyrazila 3. prosince dopoledne část českých lékařů na Slovensko

Od ÚVN v pražských Střešovicích vyrazila 3. prosince dopoledne část českých lékařů na Slovensko | Zdroj: ČTK

Do Česka se vrátí specialisté z oboru chirurgie, anesteziologie, traumatologie, interny, psychiatrie a urologie. Podle Jany Zechmeisterové z tiskového odboru ministerstva obrany stihli desítky urgentních zákroků.

„Za dobu svého působení v jednotlivých nemocnicích provedli čeští vojenští lékaři celkem 91 urgentních výkonů. Kdyby nebyly provedeny, došlo by k ohrožení životů a zdraví slovenských občanů,“ potvrdila Zechmeisterová.

ČTĚTE TAKÉ: Slovenští lékaři ukončili protest a vrátili se do nemocnic

29 českých vojenských lékařů z Hradce Králové a z pražských Střešovic posílilo provoz nemocnic v Bratislavě, Nitře, Ružomberoku a Žilině. Český ministr zdravotnictví Leoš Heger zdůraznil, že jde o humanitární pomoc, protože slovenské zdravotnictví je na pokraji sil.

Povolání českých lékařů kritizovaly slovenské odbory. Šéf Lékařského odborového sdružení Marián Kolár například přirovnal českou výpomoc k okupaci Československa v roce 1968.

Situace se stabilizuje

Největší protest lékařů v novodobé historii Slovenska minulý týden omezil provoz řady zdravotnických zařízení, které fungovaly jen v omezeném režimu a poskytovaly pouze akutní zdravotní péči.

Protest lékařů dnes ale skončil. Lékaři hromadně podepsali nové pracovní smlouvy a vrátili se do nemocnic. Slovenská vláda zrušila nouzový stav, který vyhlásila minulý týden.

„Dnešním dnem je situace ve slovenských nemocnicích stabilizovaná. V této chvíli všechny nemocnice fungují v běžném režimu. Tím jsme splnili náš závazek, který jsme dali po podpisu memoranda, že uděláme vše pro to, abychom se vrátili co nejdřív k pacientům," ujistil šéf lékařského odborového sdružení na Slovensku Marián Kollár.

Igor Maňour, Viktorie Hošková, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme