Chci zvýšit kvalitu a vrátit ČT respekt, říká v rozhovoru nový ředitel

Volba nového generálního ředitele České televize skončila bez překvapení. Rada veřejnoprávní televize zvolila muže, který byl od počátku největším favoritem, bývalého šéfa televize Nova Petra Dvořáka. Krátce po svém zvolení poskytl rozhovor redaktorovi Radiožurnálu Janu Bumbovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novým generálním ředitelem České televize bude Petr Dvořák

Novým generálním ředitelem České televize bude Petr Dvořák | Zdroj: ČTK

Bezprostředně po zvolení jste na tiskové konferenci řekl, že do volby jste šel s pocitem či přesvědčením, že ČT se ocitla na křižovatce, na jaké křižovatce?

Myslím, že se ocitla na křižovatce vnímání veřejnoprávnosti v české společnosti a že se začíná dostávat do situace, kdy začala ztrácet diváky a to, co vždy měla, tedy respekt a kvalitu. Hlavními body mého programu, kterými jsem přesvědčil Radu bylo to, že bych chtěl zvýšit právě kvalitu ve výrobě ČT a opět získat respekt diváků a odborné veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s novým generálním ředitelem Petrem Dvořákem ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu

Dalším z bodů vašeho programu je kreativita. Jak chcete povzbudit kreativitu, to se dělá těžko.

Kreativitu můžete povzbudit jen jedním způsobem a to, že pro ní vytvoříte podmínky a zároveň, že se nebudete bát jednat a spolupracovat s lidmi, kteří jsou kreativní a kteří přinášejí nové nápady, které nejsou průměrné, ale třeba i nějakým způsobem vybočující. A to je ta čtvrtá vlastnost, kterou by měla ČT mít, měla by mít odvah s těmito lidmi spolupracovat a kreativní lidi podporovat.

Takže třeba i riskovat a ne jen sázet na staré, osvědčené recepty?

Jednoznačně. Kdo jiný by měl v rámci mediálního prostředí riskovat než právě veřejnoprávní instituce.

12 hlasů radních z 15 je hodně. Cítíte velkou podporu třeba i k radikálním změnám?

Podpora, kterou jsem dostal mi říká, že projekt, který jsem představil, asi souzněl s tím, co Rada od nového kandidáta očekávala a věřím tomu, že Rada bude souhlasit i se změnami, které jsem v projektu navrhoval.

Očekáváte, že dojde k velkým personálním změnám v ČT?

K personálním změnám dochází průběžně. Určitě budu chtít spolupracovat s řadou lidí, kteří jsou dnes uvnitř ČT, na druhou stranu se budu rozhlížet po trhu a hledat i některé kandidáty zvenku.

Pokud dojde k nějakým změnám, začnete od managementu nebo se naopak podíváte na lidi, kteří dělají program­?

Jednoznačně začnu nahoře a první, co se budu snažit definovat, je můj nejbližší managerský tým, tedy 8 ředitelů, se kterými bych chtěl do budoucna televizi řídit.

Vy jste se před volbou setkal s premiérem Petrem Nečasem. Musel jste mu něco slíbit, aby ODS neblokovala vaše zvolení?

Nemusel jsem nic slíbit ani premiéru Nečasovi ani nikomu jinému. Schůzka byla čistě informativní a díky tomu, jakou významnou pozici ČT zaujímá, tak jsem se nedivil, že premiéra zajímalo, kdo by měl televizi do budoucna řídit a jakým způsobem by to chtěl dělat.

Předpokládáte, že se budete stýkat s politiky?

To je úkolem šéfa každého velkého média, setkávat se nejen s politiky, ale také se neuzavírat žádné skupině lidí, kteří mají na médium nějakým způsobem vliv a vysvětlovat jim budoucí kroky. Zároveň to, že se s nimi setkává, pomáhá odstiňovat nezávislost zpravodajství, které tím pádem nemusí tyto schůzky dělat.

Zásadně odmítáte, že by to mohlo mít jakýkoli vliv na zpravodajství nebo i na jinou tvorbu?

Jednoznačně.

Máte v současné době dostatek informací o tom, v jaké finanční kondici ČT je?

Já mám informace pouze z veřejných zdrojů. Obecně si myslím, že ČT není ve špatné ekonomické kondici. Myslím, že trpí spíše jakousi krizí programovou a krizí vlastní tvorby, že nedokáže v tuto chvíli přesvědčit diváky, aby se na ní dívali.

Jak dlouho vám podle vás potrvá než se seznámíte s chodem ČT?

Byl bych rád, abych v průběhu prvních 100 dní získal maximum možných informací, abych dokázal porozumět hlavním procesům, které v ČT jsou a abych se dokázal seznámit s většinou důležitých lidí, kteří televizi vytvářejí.

Kdy poznají změnu generálního ředitele diváci na obrazovce?

První zásadnější změny by měly přijít až v průběhu jarního televizního schématu, možná se mi částečně podaří zasáhnout i do vánočního schématu letošního roku.

Je pravda, že se chcete v první řadě soustředit na kanál ČT1?

Není tomu tak. Chci se soustředit komplexně na celou Českou televizi. Kanál ČT1 je sice její vlajkovou lodí, ale rozhodně bych nechtěl žádné jiné kanály opomíjet.

Nacházíte v současném programu, v současné tvorbě ČT něco, co tam podle vás rozhodně nepatří?

Nechci teď vytrhávat věci z kontextu a jmenovat jen některé vybrané pořady. Myslím, že tam jsou věci, které tam nepatří, stejně jako jsou tam věci, které jsou úplně výborné, ale zásadní soudy bych chtěl vynášet až poté, co se s tím detailně seznámím.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme