ČLK by se mohla kvůli nové úhradové vyhlášce obrátit na Ústavní soud

Česká lékařská komora se chce obrátit na Ústavní soud a to v případě, když v úhradové vyhlášce na příští rok nebude výjimka z pokut za překročení finančního limitu na péči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfové lékařské komory Milan Kubek a LOK Martin Engel

Šéfové lékařské komory Milan Kubek a LOK Martin Engel | Zdroj: ČTK

Zdravotní pojišťovny nemají pokutovat doktory, kteří při léčbě využijí víc peněz - zdůrazňují lékaři. Pokud úhradová vyhláška vyjde bez této výjimky, chce komora nechat posoudit její ústavnost. Podle staronového předsedy České lékařské komory Milana Kubka nemohou být lékaři trestáni za to, když poskytují pacientům řádnou péči.

"Lékař nemůže být trestán za to, že léči lege artis a poskytuje pacientům to, na co mají ze zákona nárok," uvedl Kubek pro Radiožurnál.

Pokud úhradová vyhláška vyjde bez tohoto ochranného ustanovení, chce komora nechat posoudit její ústavnost. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera se ale resort bude snažit, aby úhradová vyhláška byla v souladu s ústavou.

Jeho resort chce vyhodnotit připomínky doktorů i nemocnic a napsat nový návrh. Hotový má být zhruba do konce listopadu. Ministr také slíbil, že příští rok nevezme lékařům a nemocnicím tolik peněz, jak původně plánoval.

Vůči zmíněné stávající podobě úhradové vyhlášky pro příští rok mají značné výhrady rovněž praktičtí lékaři, zubaři a Koalice soukromých lékařů. ČLK už ministrovi nabídla spolupráci na všech případných reformních krocích.

Viktorie Hošková, Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme