Další kolo boje o platy - odboráři se sešli s premiérem

Zástupci odborů se sešli s premiérem Petrem Nečasem. Chtějí jednat o chystaných úsporách. Podle ministerské předlohy by existovala u zaměstnaneckých tarifů jediná tabulka. Zrušilo by se tak navyšování základní mzdy podle odpracované praxe.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda vlády Petr Nečas (ODS)

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

Proti tomu ale odbory ostře protestují a chystají demonstrace. Nová jednotná tabulka by podle nich způsobila masivní odchody pracovníků. Chtějí proto zachovat současný systém, ve kterém by raději připustili zamýšlené snížení objemu peněz na mzdy o deset procent.

Návrh ministerstva práce a sociálních věcí se ale nelíbí ani premiéru Nečasovi a chce o něm dál jednat jak v rámci koalice, tak s odboráři. Pokud vláda úpravy tarifů nakonec schválí, budou se týkat asi 400 tisíc ze 700 tisíc státních zaměstnanců.

Šéf školských odborářů František Dobšík proto doufá, že premiér přijde na jednání s novým návrhem. „Pan premiér na posledním jednání víceméně přislíbil, že nějaké varianty spatří světlo světa. To, co zatím připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je původní varianta, kde byl jen jeden platový stupeň pro každou platovou třídu,“ upozorňuje.

Demonstrace bude, tvrdí odboráři

Předsedkyně odborů ve státní sféře Alena Vondrová potvrdila, že i kdyby se dnes odboráři s Nečasem dohodli, demonstrace 21. září bude.

„Musíme dát zaměstnancům prostor, aby svůj názor sdělili veřejně, protože považujeme přístup k těmto zaměstnancům za nedůstojný, ponižující. Je to výraz neúcty k zaměstnancům, kteří pro nás pro všechny zajišťují veřejné služby,“ uvedla Vondrová.

Premiér Petr Nečas již dříve k chytanému protestu řekl, že respektuje právo občanů vyjádřit svůj názor na kroky vlády. „Já to jako bytostně založený demokrat respektuji a beru na vědomí. Samozřejmě s představiteli odborových svazů jednáme a budeme jednat i nadále. Budeme se snažit tu věc řešit věcným způsobem a tam, kde to bude možné, se budeme snažit najít řešení,“ řekl již dříve premiér Petr Nečas.

Demonstrace plánované na 21. září se mají zúčastnit hlavně policisté, hasiči, vojáci, pracovníci ve zdravotnictví, školství a dopravě.

Igor Maňour, Martin Drtina, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme