Do školy jde poprvé 101 tisíc dětí. Po dlouhé době přichází silný ročník

Začíná nový školní rok a do lavic zasedne úplně poprvé 101 tisíc dětí. Prvňáčků je oproti minulému roku o šest tisíc víc. Po dlouhé době mají první třídy silný ročník, a zastavuje se tak propad žáků na základních školách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školní příprava. Ilustrační foto.

Školní příprava. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Na středních školách je ale situace s počtem dětí úplně opačná. Nejhorší je to na učilištích, kde do lavic usedne o 2000 žáků méně.

Pokles demografické křivky a slabé populační ročníky se projeví i na gymnáziích, která oproti loňsku ztratila 550 studentů.

Některé kraje proto začaly slučovat nebo rušit školy. Celkově má být sloučeno 100 škol, z kterých vznikne 57 nových vzdělávacích institucí.

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) slibuje pedagogům na začátku nového školního roku, že by za pár měsíců měli ve svých peněženkách pocítit čtyři miliardy navíc. A zároveň je připravuje na změny.

Novinky: srovnávací zkoušky i smlouvy s rodiči

Srovnávací zkoušky si na pilotní stovce škol vyzkouší na podzim děti v pátých a devátých třídách. Celoplošné testování by mělo být elektronické. Ministerstvo bude zkoušet podle takzvaných standardů, tedy podle minimálních znalostí dětí.

Už na jaře roku 2012 si státem zadané úlohy vyzkouší zatím ještě nanečisto všechny děti z pátých a devátých tříd. Od roku 2013 se pak celoplošné testování spustí naostro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitelka pražské pedagogicko psychologické poradny Václava Masáková v Ranním interview Radiožurnálu

Letos také kromě toho startuje další pilotní projekt ministerstva školství: smlouvy škol s rodiči, které mají za úkol zlepšit chování zlobivých žáků.

Ředitelka pražské pedagogicko psychologické poradny Václava Masáková v Ranním interview Radiožurnálu za důležité označila, s kým bude prvňáček sedět v lavici. „A jestli se ocitá v relativně známém prostředí. Bývá docela príma, když ve třídě najde někoho ze školky, nebo někoho, koho zná.“

V poradně se po začátku roku objevují rodiče dětí, které mají nějaké výukové problémy. „A nestihli, či z nějakého důvodů nedorazili do poradny s žádostí o vyšetření a odborný posudek, aby dítě mělo individuální vzdělávací program či zohlednění. A pak se objevují rodiče prvňáčků, kteří si na školu nezvykli.“

Klára Bílá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme