Drábek: Naspořené prostředky na důchod se budou vždy dědit

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek představil detaily důchodové reformy. Dementoval přitom zprávu některých médií, že v určitých případech naspořené prostředky v kapitálovém pilíři budou zabaveny státem či propadnou pojišťovně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Drábek (TOP 09)

Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Tomáš Adamec

Podle něj je to mýtus. Drábek zdůraznil, že tyto peníze vždy budou součástí dědictví:

„Nikdy nebyla projednávána ani navrhována jiná varianta, která by počítala s jiným postupem. Vždy ty naspořené prostředky budou předmětem dědictví,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reformě důchodového systému diskutovali v Ozvěnách dne ministr Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho stínový kolega Jan Mládek (ČSSD)

Drábek dnes představil ucelený návrh takzvané velké důchodové reformy. Uvedl, že náklady na ni v podobě zvýšené daně z přidané hodnoty mohou v pesimistickém scénáři znamenat nárůst výdajů domácností zhruba o 3 procenta. Rodinám s dětmi bude nárůst kompenzován navýšením odpisů na dítě z daní, a to o 250 korun měsíčně.

Na podobě důchodové reformy se minulý týden shodli ekonomičtí ministři. Lidé by si mohli od roku 2013 dobrovolně převádět tři procenta z 28mi procent superhrubé mzdy, které jdou na sociální pojištění, ze státního průběžného pilíře na individuální důchodové účty u soukromých penzijních společností.

Diskuse neutichá

Jaromír Drábek pak v Ozvěnách dne znovu opakoval, že naspořené prostředky budou předmětem dědictví. „V případě, že se někdo nedožije důchodového věku, to znamená, že zemře ještě ve fázi spoření, tak naspořené prostředky budou standardně vypořádány v dědickém řízení:“

„Pokud se někdo dožije důchodového věku, tedy věku, kdy se už rozhodl pro výplatu z naspořené částky, tak záleží na jeho rozhodnutí, jakým způsobem má být částka čerpána,“ uvedl Drábek s tím, že bude záležet na něm, jak s nimi naloží, v každém případě budou podléhat dědickému řízení.

Mládek Jan ČSSD.jpg | Foto: Vendula Kosíková

Podle Jana Mládka je hlavním problém v tom, že se v Česku zavádí systém, který jinde selhal. „A tímhle se zamlžuje celá věc, že startujeme nesmyslný systém, který selhal v Maďarsku, Polsku, na Slovensku. V 10 dalších postkomunistických zemích.“ Podle jeho slov se může stát, že potomci klientů ani nebudou mít co dědit.

Mládek považuje za nutné, abychom se poučili z chyb v Maďarsku. „Nehledě na to, že jsme země, kde svého času působil Viktor Kožený a předvedl dikům, později akcionářům, co se dá udělat s privatizačními fondy.“

Drábek se naopak domnívá, že bude co rozdělovat a připomněl, že současným systémem penzijního připojištění je zajištěno více 80 procent ekonomicky aktivního obyvatelstva. „To je správná odpověď, zda je třeba změnit systém, který je založený na průběžném financováním důchodů. A je naprosto jasné, že systém je třeba rozšířit ho o kapitálové spoření. A že to má podporu více než 80 procent obyvatel, je také závažný argument.“

Ministr dnes také uvedl, že na novém způsobu vyměřování důchodů nikdo neprodělá. Úpravu od října si vyžádal Ústavní soud, který zrušil současný výpočet důchodů, nevýhodný pro lidi s vyššími příjmy.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme