Havlova obava o svobodu médií je stále aktuální, míní ředitel ČRo

Bývalý prezident Václav Havel se ve svých úvahách často zabýval médii a jejich rolí ve svobodné společnosti. Jedním z těch, kdo se s ním zapojili do polistopadových diskusí, byl na počátku 90. let tehdejší šéf Československého rozhlasu a dnešní generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

TK projektu připomínajícího 60. výročí zahájení Rádia Svobodná Evropa do Československa, Petr Duhan

TK projektu připomínajícího 60. výročí zahájení Rádia Svobodná Evropa do Československa, Petr Duhan | Foto: Filip Jandourek

S Havlem se poprvé setkal v roce 1990, kdy přijel jako šéfredaktor slovenského deníku Verejnost do Prahy. „Byl nesmírně shovívavý a dával mi spíš najevo, že on je ten ratlík, který se třese před mými otázkami. Bylo to nesmírně milé,“ vzpomíná Peter Duhan na nervozitu při prvním rozhovoru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na diskuse o médiích s Václavem Havlem zavzpomínal v Ozvěnách dne generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan

Při prezidentově návštěvě Rozhlasu v říjnu 1991 spolu diskutovali například o tom, kolik let byl svobodným médiem.

„Zjistili jsme, že 46 let byl Československý rozhlas a Český rozhlas za dobu protektorátu pod knutou totality. Je to trochu tristní zjištění, nicméně je to pro nás strašně důležité, abychom i tohle věděli a uvědomili si to, že v roce 2013 budeme slavit 90 let existence Československého a Českého rozhlasu a z toho polovina byla pod totalitní vládou,“ připomíná Duhan.

Komu patří média?

Václava Havla veřejnoprávní média velmi zajímala a považoval je za důležitou součást svobodné společnosti. V roce 1992 před dělením federace se jejich šéfové s prezidentem pravidelně setkávali.

„Pan prezident se nás několikrát naléhavě ptal, jestli si uvědomujeme, co znamená svoboda slova. Jestli vnímáme to, že svoboda slova je také odpovědnost. My jsme samozřejmě byli nadšení, že je svoboda slova a už neexistuje cenzura, že jsme ani nepřikládali význam těm jeho naléhavým otázkám,“ vzpomíná ředitel.

Havel se na diskusích opakovaně ptal, komu budou média patřit. „My jsme samozřejmě spíše odpovídali, jak ten přechod technicky zvládneme, jak přemalujeme ten štít. A on se jen tak rozpačitě usmíval a já jsem až v běhu času pochopil, kam tím mířil – ptal se nás na to, co je strašným nebezpečím pro svobodná média,“ míní ředitel Českého rozhlasu a pokračuje:

„To jsou ty partikulární zájmy, které přicházejí z ekonomického či podnikatelského prostředí a z politické oblasti. Jestli jsme připraveni tomu odolávat, jestli imunitní systém veřejnoprávních médií bude dobře nastaven. Já jsem skutečně až v čase pochopil, kam Havel touto otázkou mířil.“

Otázka Komu patří média bude shodou okolností tématem příštího ročníku mezinárodní konference Forum 2000, kterou bývalý prezident před lety založil. „Uvědomil jsem si, že Václav Havel tuto otázku nevyřešil, nikdo mu na ni asi nedal odpověď, a proto formuloval téma příštího Fóra 2000,“ dodává generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Veronika Sedláčková, Mirko Kašpar Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme