Jihomoravský kraj podepsal dohodu o restrukturalizaci lůžek

České nemocnice čekají velké změny. Deset tisíc akutních lůžek by se mělo zrušit nebo změnit na lůžka následné péče. První krok k tomu dnes učinil Jihomoravský kraj. Jeho hejtman Michal Hašek s ministrem zdravotnictví a zástupci pojišťoven podepsal dohodu, která má restrukturalizaci lůžek umožnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Transplantační jednotka ÚHKT  - pokoje pacientů

Transplantační jednotka ÚHKT - pokoje pacientů | Foto: www.uhkt.cz

„K dohodě patří i určitý předpoklad, že se aktivita rozšíří na všechny kraje naší republiky. Jihomoravský kraj je představitelem mnoha krajů, které v sobě mají duální zdravotnickou síť. Jednu, která patří pod kraj, a druhá soustava patří pod ministerstvo zdravotnictví a je většinou realizována fakultními nemocnicemi,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem pořadu Stalo se dnes byl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček

Návrh nové koncepce lůžek má být hotový do konce května. Do konce března se připraví analýza lůžek v nemocnicích všech zřizovatelů. Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek doufá, že stejný krok udělají následně i další kraje:

„Postupně začnou být měněny smluvní vztahy v souladu s tím, co bude dohodnuto tak, aby už ve druhé polovině roku začaly faktické restrukturalizační kroky. Je to dohodnutá restrukturalizace, nepleťte si to prosím se slovem restrikce, protože mi nechceme lůžka pouze mechanicky škrtat, ale chceme také měnit část akutního lůžkového fondu na lůžka následné péče, případně na lůžka sociální.“

Ministerstvo chce takto ušetřit až 5 miliard

Podle Hegera by se do konce roku mohlo zrušit anebo přeměnit na následnou péči tisíce akutních lůžek. Desetitisíce pak do několika let.

Plán je součástí reformy, která má přinést peníze na růst platů lékařů a sester i na lepší péči. Změnami chce Heger ušetřit přibližně 5 miliard korun. Akutní péče je totiž drahá, protože vyžaduje nejmodernější techniku a nejlépe vyškolený personál. Lůžka následné péče jsou levnější.

Podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven, Jaromíra Gajdáčka, ale výhodou restrukturalizace nemocničních lůžek není jen ušetření peněz:

„V této chvíli nejde o nějaké významné uspoření finančních prostředků, jde spíš o to, abychom skutečně udělali krok k určité restrukturalizaci, která přinese efektivitu do poskytování zdravotní péče. Dnes je akutních lůžek skutečně hodně a vzhledem ke stárnutí obyvatelstva bude do budoucna velmi důležité změnit lůžka na ošetřovatelská, pro dlouhodobě nemocné a podobně.“

Plánované rušení postelí se ale nelíbí svazu pacientů. Bojí se, aby to neohrozilo dostupnost péče.

Lenka Jansová, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Lenka Rafaelová, David Šťáhlavský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme