Sever Čech zasáhnou vydatné deště, stoupnou hladiny řek

K České republice směřují intenzivní deště. Podle meteorologů začne vydatně pršet dnes večer, srážky by měly pozvolna slábnout a ustávat během pondělí. Nejvíce by mělo napršet na severu republiky v Jizerských horách - od 50 do 110ti milimetrů, v ostatních oblastech 20 až 60 milimetrů. Extrémní nebezpečí hrozí hlavně Libereckému kraji.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteorologév varují před deštěm, bouřkami a kroupami, hlavně na Moravě.

Meteorologév varují před deštěm, bouřkami a kroupami, hlavně na Moravě. | Zdroj: ČTK

Druhý červencový den bude nejen ve znamení nižších teplot, ale taky vydatných srážek. Meteorologové dokonce vydali výstrahu kvůli intenzivnímu dešti.Během sobotního večera očekáváme na našem území od severu déšť, který bude v severních horských oblastech a na návětří Českomoravské vrchoviny i vydatnější. Srážky by měly slábnout v noci z neděle na pondělí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Proti původním odhadům by tak měly být celkové srážkové úhrny nižší, říká Marcel Lesák z Českého hydrometeorologického ústavu

Proti původním odhadům by tak měly být celkové srážkové úhrny nižší, říká Marcel Lesák z Českého hydrometeorologického ústavu: „Model posouvá příchod srážek na druhou polovinu noci. S největší intenzitou by srážky měly zasáhnout Jizerské hory.“

Nejvíce pršet bude na severním a severozápadním návětří hor. Při vydatných srážkách dojde v postižených lokalitách k vzestupům hladin řek a během neděle pravděpodobně i k dosažení stupňů povodňové aktivity.

Vysoký stupeň nebezpečí platí i pro kraje Pardubický, Královehradecký a Ústecký. Hladiny řek mohou stoupnout na první a druhý, na menších tocích i na třetí stupeň. Kácet stromy může silný vítr hlavně na severu Čech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek Květy Moravcové a Ivany Bernáthové o očekávaných silných deštích

Hydrometeorologové očekávají vzhledem k silné srážkové činnosti během noci a zítřka v nočních hodinách vzestup hladin na tocích Smědá, Lužická Nisa, Mandava, Kamenice a levostraných přítocích do Ohře a Bíliny z Krušných hor.

Podle meteorologa Jana Šrámka bude pršet také zítra a v noci z neděle na pondělí. „Povodňové stupně mohou být dosaženy hlavně na severu Čech v povodí Snědé, Lužické Nisy a také Mandavy,“ dodává.

Extrémní stupeň nebezpečí platí do konce víkendu. Po něm by se mělo počasí postupně uklidňovat.

Podrobnou předpověď počasí naleznete na naší speciální stránce.

Milan Kopp, Daniela Pavlíčková, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme