Kolaps zdravotní péče v Praze se podařilo odvrátit

Lékaři už začali stahovat výpovědi, nebo se na to chystají v nebližších hodinách nebo dnech. V Praze je tak krize zažehnána. Ředitelé fakultních nemocnic ujistili primátora Bohuslava Svobodu, že téměř všichni dotoři, zapojení do výzvy Děkujeme, odcházíme, výpovědi stahují. Praha se proto rozhodla odvolat krizový plán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zprava primátor Bohuslav Svoboda, náměstek primátora Ivan Kabický a předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný

Zprava primátor Bohuslav Svoboda, náměstek primátora Ivan Kabický a předseda sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný | Zdroj: ČTK

Třetí setkání zástupců hlavního města s řediteli nemocnic přineslo dobrý výsledek. Nejpozději ve středu 98 procent lékařů, kteří se přidali k odborářské akci Děkujeme, odcházíme, stáhne své výpovědi. Zpětvzetí většiny výpovědí očekávají do středy i další kraje.

Praha se ve všech fakultních nemocnicích vrací do původního stavu. V pondělí odpoledne to oznámil pražský primátor Bohuslav Svoboda:

„Chtěl bych jako první větu konstatovat, že se situace v zásadním změnila, a že krize, která hrozila občanům hlavního města Prahy, je v tuto chvíli zažehnána.“

"Všechny porodnice jsou v současné době schopny zajistit péči o akutní porody. Zásadní je, že i neonatologická péče bude fumgovat v prakticky normálním rozsahu," prohlásil dále.

Například ve Fakultní nemocnici na Bulovce vzali zpět výpověď už všichni lékaři. Ve Vinohradské nemocnici zatím konkrétní čísla nevědí, nicméně ředitel nemocnice Marek Zeman soudí, že dohoda bude dodržena a problémy nenastanou.

Bez problémů by měla fungovat i záchranná služba v metropoli. "Jsme ve standardním režimu, nemusíme navyšovat provoz, vše se vrací do normálu a nevidíme akutní problém, kterým bychom se měli zabývat, a který bychom měli řešit," potvrdil ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Krizový scénář, který hlavní město připravilo, teď může kdykoliv použít v případě nenadálé situace.

Lékaři stahují výpovědi po celé republice

Šéf lékařských odborů Martin Engel vyzval lékaře, aby ukončili protest a neprodleně stáhli svoje výpovědi. A to bez ohledu na to, jestli ho Vinohradská nemocnice vezme zpět. Někde už se stahováním výpovědí začali.

Engelovu výzvu uposlechl i člen předsednictva lékařských odborů a chirurg Miloš Voleman. Ten přitom v pátek vyzval e-mailem lékaře, aby se stahováním výpovědí vyčkali až do středečního jednání vlády o platových tabulkách a memorandu. Nyní tvrdí, že přednější než dohoda o solidaritě s Martinem Engelem je dohodnuté memoradum.

To, že doktoři dosud čekali na garanci vlády potvrdil předseda LOK v Pardubickém kraji Tomáš Vondráček. Podobně jsou na tom i nemocnice na Plzeňsku. „Je to dáno tím, že nedošlo k úplné dohodě o termínu. Všichni si myslí, že je čas do středy,“ popsala situaci ředitelka FN Plzeň Jaroslava Kunová „Zítra ráno by měli přijít se zpětvzetím výpovědí,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékaři v regionech čekali dosud na středu, čeká se ale, že i tam lékaři ve většině případech své výpovědi vezmou zpět

Už teď má prý Kunová ověřeno, že na gynekologii a neonatologii stáhnou výpovědi. Jen jedna lékařka se nevrátí. „Obsadili jsme dvě místa na gynekologii, přemýšlíme o budoucnosti a stav zachováme, i když všichni vezmou výpověď zpět,“ řekla.

Podle ředitele fakultní nemocnice v Hradci Králové Romana Prymuly zatím stáhlo výpovědi jen minimum lékařů z asi 180. „Už jich je dohromady dvacet a teď v pondělí přibylo deset,“ spočítal. I tady se ale čeká na další dny.

O lékaře nepřijdou ani v nemocnicích v Kralovarském kraji. V rámci akce Děkujeme odcházíme jich chtělo zdravotnictví opustit 79. S největší pravděpodobností stáhne své výpovědi 76 z nich.

V Moravskoslezském kraji začnou lékaři hromadně stahovat své výpovědi v úterý. Odborový klub se s krajem dohodl i na navýšení pohyblivé složky platů doktorů, a to až na 12 tisíc korun. Odkud kraj peníze na vyšší mzdy zdravotníků vezme, vysvětlil hejtman Jaroslav Palas.„Najdeme ty finanční prostředky v rozpočtu kraje. Musíme provést restrukturalizaci nemocnic tak, aby prostředky sloužily právě na platy.“

Jedno je ale podle ředitelky nemocnice v Plzni Jaroslavy Kunové jisté: „Ať už důvody nespokojenosti lékařů byl jakýkoliv, vneslo to neklid do nemocnic a atmosféra v nemocnicích se zhoršila,“ říká.

Lékaři hromadně neopustí ani největší nemocnice v Ústeckém kraji

Stažení svých výpovědí chystá i 109 lékařů v největších nemocnicích v Ústeckém kraji, které patří pod Krajskou zdravotní. Krajská zdravotní není státním podnikem, ale akciovou společností Ústeckého kraje. Tarifní tabulky tady proto neplatí, platy lékařů stanoví kolektivní smlouva. Lékaři tak v jejích pěti velkých nemocnicích mohou dostat přidáno peníze, které slíbilo ministerstvo zdravotnictví, jen pokud se v jejich prospěch změní kolektivní smlouva, a to by se pravděpodobně mělo stát zítra.

V Uherském hradišti nechtějí zpět odborové předáky

Šéfové lékařských odborů v uherskohradišťské nemocnici zřejmě za týden do práce nenastoupí. Nepřeje si to totiž vedení nemocnice, které jim již oznámilo své rozhodnutí. Předseda a místopředseda odborářů navíc ode dneška nedostanou žádnou práci. Podle ředitele nemocnice Antonína Karáska je důvodem překážka v práci na straně zaměstnavatele. Odboráři se ale ředitelovu obvinění brání. Vedení se jich prý snaží zbavit, aby mohlo vytvářet nátlak na ostatní lékaře.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Ondřej Černý, Dagmar Cestrová, Martina Spěváčková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme