Kontrola domácích topenišť by mohla pomoci omezit smog

Jednou z možností, jak předcházet smogovým situacím, by podle odborníků byla důsledná kontrola toho, čím lidé topí. Ministerstvo životního prostředí připravuje zákon, který by umožnil obecním úředníkům, aby vstupovali do domácností a kontrolovali, zda lidé netopí třeba plastovými lahvemi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům byl původně vytápěn teplým vzduchem ohřívaným v suterénní kotelně a rozváděným třemi vertikálními průduchy do většiny místností.

Dům byl původně vytápěn teplým vzduchem ohřívaným v suterénní kotelně a rozváděným třemi vertikálními průduchy do většiny místností. | Foto: Filip Jandourek

Pohled na mapy České republiky zobrazující, kde je v těchto dnech jaká úroveň znečištění, je jen pro otrlé. Velké oblasti jsou zahaleny smogem, v Moravskoslezském kraji jsou limity překročeny více než pětinásobně. Na Mostecku nebo v Praze je to jen o málo lepší.

Jaké kroky podniká ve věci kontroly domácích topenišť ministerstvo životního prostředí, vysvětluje šéf resortu Tomáš Chalupa:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosté poledních Ozvěn dne ministr životního prostředí Tomáš Chalupa a primátor Kladna Dan Jiránek diskutovali o možnostech omezení zplodin z domácích topenišť

„Zatím vedeme diskusi. Ta diskuse má dvě roviny. Jedna rovina je rovina faktická – to znamená se starosty a primátory měst, jak to provádět, aby to nevedlo ke zbytečnému nárůstu byrokracie a zároveň aby to bylo funkční. Druhá záležitost je debata s ústavními právníky, jakým způsobem zacházet s tímto problémem ve stavu, kdy máme ústavně chráněnou ochranu soukromí.“

Konkrétní návrhy se ministr chystá projednávat příští týden s primátory a hejtmanem Moravskoslezského kraje.

Podle chystaného návrhu bude kontrola topenišť delegována na pověřené obce, do rukou vyškolených úředníků. Obce na rozdíl od ministerské inspekce jsou schopny posoudit konkrétní situaci v místě.

„Jde také o to, abychom zamezili tomu, čeho se všichni bojíme, včetně mě, a sice aby nedošlo ke zneužívání tohoto principu,“ říká ministr Tomáš Chalupa a dodává, že smyslem legislativního opatření není stíhání slušných lidí, ale cílený postih těch, kteří k topení používají odpad a jiná neekologická paliva.

Podpora, výchova a trest

Dan Jiránek, předseda Svazu měst a obcí a primátor Kladna, se domnívá, že kontroly neodstraní problém, kdy se lidem nevyplácí topit ekologickými palivy: „Kontrolovat můžete sice aktuální stav, ale nemůžete je kontrolovat celou zimu.“

„My se bojíme toho, že ta míra narušení soukromí může být taková, že lidé odmítnou pouštět úředníky do svého obydlí,“ vysvětluje Dan Jiránek, proč toto řešení nevidí jako šťastné. Navrhuje proto kombinaci tlaku na spotřebitele, aby lidé užívali adekvátní paliva v adekvátních kotlích, a motivací finanční, aby lidé nebyli ekonomicky nuceni spalovat odpad.

Podle ministra Chalupy řešení této otázky zahrnuje tři aspekty: podporu, výchovu a trest. Ministr i starosta Kladna Jiránek se shodují na tom, že každý aspekt zvlášť není samospasitelný, dohromady však mohou zajistit efektivní řešení.

„My teď zkoušíme v Moravskoslezském kraji od prosince program na podporu výměny kotlů v domácnostech za kotle vyšší generace, které umožňují vyšší výhřevnost a neumožňují spalování paliv,“ vysvětluje Tomáš Chalupa realizování aspektu podpory ve formě finanční dotace.

Na osobní odpovědnost nelze spoléhat

Otázka osobní zodpovědnosti obyvatel za stav ovzduší je podle ministra Chalupy odlišná dle obce a nelze bohužel spoléhat pouze na ni. „Stačí jeden v ulici a ten problém se rozšíří na celé to údolíčko,“ konstatuje Tomáš Chalupa.

Aspekt výchovy je zahrnut v osvětovém programu. Jeho poslání přibližuje ministr Chalupa: „Když doma pálím PETku, tak tím neotravuju vzduch jen sám sobě, ale také svým dětem a svému okolí.“

Jednou z možností, jak problém řešit, je také zvýšení daně z nemovitosti. Podle ministra Chalupy je toto opatření v rukou obcí. „Nejsem přesvědčen o tom, že tohle je ta nejúčinnější z forem,“ vyjadřuje svoji skepsi k tomuto opatření ministr Chalupa.

Dan Jiránek se však ohrazuje, že v současné době takové opatření obce ve své pravomoci nemají, ačkoli o ně dlouhodobě usilují.

Jaroslav Beránek, Marína Dvořáková, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme