Kubice vyzval policejního prezidenta Lessyho k rezignaci

Ministr vnitra Jan Kubice vyzval v pondělí policejního prezidenta Petra Lessyho k rezignaci. S informací přišly Lidové noviny. Příčinou jsou podle deníku rozdílné názory na reformu policie. Lessy si vzal týden na rozmyšlenou. Důvod k odchodu ale prý nevidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice na jednání se starosty ze severu Čech

Policejní prezident Petr Lessy a ministr vnitra Jan Kubice na jednání se starosty ze severu Čech | Zdroj: ČTK

„Mohu potvrdit, že ministr vnitra vyzval policejního prezidenta k tomu, aby odstoupil ze své funkce. K dalším jednání určitě dojde, ze začátku příštího týdne bude policejní prezident s ministrem vnitra projednávat návrh nové systemizace policejního prezidia,“ potvrdila mluvčí prezidia Veronika Hodačová.

Kubice Lessyho otevřeně kritizoval už od půli listopadu. K odstoupení Lessyho vyzval podle Lidových novin až na začátku tohoto týdne, když s ním jednal o rušení míst na policejním prezidiu.

Ministr chtěl, aby Lessy zrušil post náměstka pro strategie, který nyní zastává Pavel Osvald. Policejní prezident to ale odmítl s tím, že chce šetřit jinde. Jestli Lessy Kubiceho výzvu vyslyší, má oznámit 5. prosince. Pokud ovšem Lessy na rezignaci nepřistoupí, nemůže jej ministr sám sesadit.

Mezi možnými kandidáty na post policejního prezidenta je údajně někdejší šéf pražské policie a současný náměstek Martin Červíček.

Jedna z policejních odborových organizací - Unie bezpečnostních sborů - dnes vyzvala policejního prezidenta Petra Lessyho k setrvání na svém postu. Podporu Lessymu vyjádřily také strany Věci veřejné a ČSSD. Premiér a šéf ODS Petr Nečas a strana TOP 09 se naopak postavili na stranu ministra vnitra Jana Kubiceho.

Český rozhlas, Nikola Bojčev, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme