Kvůli mrazu praskají koleje, silnice jsou už většinou průjezdné

Silný mráz dnes komplikuje hlavně dopravu na železnici. Teplota ráno na některých místech spadla i pod 20 stupňů Celsia. V Ústeckém kraji popraskaly koleje, vlaky nabíraly zpoždění a lidé se nemohli dostat do práce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Filip vyfotil vykolejený vagón na hlavním nádraží v Mladé Boleslavi

Milan Filip vyfotil vykolejený vagón na hlavním nádraží v Mladé Boleslavi | Foto: Milan Filip

Včera to byli obyvatelé horských oblastí, kdo se kvůli sněhu a vichru dostával pozdě nebo vůbec do škol nebo zaměstnání. Dnes lidé, kteří cestují vlakem na trati Ústí nad Labem - Praha. V úseku Roudnice nad Labem - Hrobce došlo před pátou ranní vlivem mrazu k popraskání kolejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na Ústecku sleduje reportérka Veronika Kindlová

Správa železniční cesty závadu opravovala asi dvě a půl hodiny, takže vlaky, které jezdí ze severu směrem na Prahu, nabraly obrovské zpoždění. Například rychlík z Děčína do Prahy se zpozdil o více než sto minut.

Jde o páteřní severočeskou trať, takže závada postihla značné množství lidí, Teď už se doprava na trati pomalu vrací k normálu. Podle Pavla Hally ze Správy železniční dopravní cesty můžou za poruchu hlavně rozdíly v teplotách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Za poruchu můžou velké rozdíly v teplotách, tvrdí Pavel Halla ze Správy železniční cesty

„Nejhorší jsou výkyvy teplot, které byly opravdu extrémní. Přes den se teploty pohybovaly kolem nuly a během noci klesly až k mínus dvaceti stupňům. Materiál kolejnice to nemusí vždy zvládnout,“ řekl Halla.

Že by na takto poškozené koleje vjela vlaková souprava, podle něj v žádném případě nehrozí. „I mikroskopickou trhlinu v kolejnici objeví dispečer nebo výpravčí na monitoru, kontaktuje zaměstnance, kteří ihned vyjedou na místo a materiál opraví,“ ujistil Pavel Halla.

Přijde další sněžení

Na silnicích už je situace o poznání lepší. Zatímco včera bylo kvůli sněhu uzavřeno v Ústeckém kraji kolem dvou desítek silnic v horských oblastech, dnes už jich zbývá jen sedm a silničáři slibují, že během dneška všechny otevřou.

V některých odlehlých osadách v Krušných horách jsou až třímetrové závěje a silnice blokují vyvrácené stromy. Silničáři tam posílají speciální frézy.

Například městečko Přebuz je v současné době spojeno s okolním světem jedinou komunikací, kterou musí silničáři neustále hlídat. Obyvatelé se do svých domů dostávají vykopanými sněhovými tunely. Největším problémem je ale špatné pokrytí signálem pro mobilní telefony.

V Libereckém kraji už jsou všechny silnice průjezdné. Sněžit přestalo i v Karlovarském kraji. Dál se ale na silnicích mohou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Už v noci na pátek by ale mělo začít znovu sněžit, nejvíc na západě Čech. Sněhu by už nemělo být tolik, jako v uplynulých dnech.

Igor Maňour, Zdeněk Trnka, Veronika Kindlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme