Lékaři i nemocnice chtějí na příští rok víc peněz od pojišťoven

Nová úhradová vyhláška , tedy předpis, kolik dostanou lékaři od pojišťoven za péči příští rok, se může ještě změnit. Ministerstvo zdravotnictví chce vyhodnotit připomínky doktorů i nemocnic a napsat nový návrh. Hotový má být nejpozději do čtrnácti dnů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnictví

Zdravotnictví | Foto: Tomáš Adamec

Vyhlášku kritizuje také Koalice soukromých lékařů. Například předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko říká, že by kvůli tvrdým regulacím museli pacientům předepisovat méně léků, péče i laboratorních vyšetření. Lidé by také podle něj déle čekali v ordinaci.

„Kdyby ty regulace byly naplno uplatněny přesně v duchu té vyhlášky, některá zdravotnická zařízení by měla významné existenční problémy. Ke krachu by asi nedošlo, protože tam je vždycky strop regulace,“ řekl Zorjan Jojko.

Dodal, že tento limit nesmí být vyšší než 15 procent obratu zdravotnického zařízení u konkrétní zdravotní pojišťovny.

„Když budu například chirurg a budu mít méně peněz na nákup materiálu, nejsem schopen dát do sádry stejný počet zlomenin. ORL odborník není schopen fungovat bez toho, že bude naprosto běžně odebírat bakteriologické stěry a podobně. Pokud dostane menší limit, nebude schopen pracovat s tím množstvím informací, které potřebuje, aby poskytl dobrou péči,“ vysvětlil Zorjan Jojko.

Lenka Jansová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme