Lidé doprovázejí Václava Havla na poslední cestě na Hrad

Od odsvěceného kostela svaté Anny v centru Prahy vyšel krátce po 8. hodině smuteční průvod za rakví bývalého prezidenta Václava Havla. V čele kráčí vdova Dagmar Havlová. Exprezidenta přišly doprovodit tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za proskleným pohřebním vozem kráčela Dagmar Havlová s dcerou Ninou

Za proskleným pohřebním vozem kráčela Dagmar Havlová s dcerou Ninou | Zdroj: ČTK

Další lidé, kteří čekali při cestě ve špalírech, se přidávali k průvodu. Zástupy lemovaly i Karlův Most nebo Malostranské náměstí. Za Loretánským náměstím vůz vjel do kasáren Hradní stráže. Organizace smutečního průvodu se tam ujala armáda.

Na památku bývalého prezidenta Václava Havla začal v Česku úderem půlnoci státní smutek. Potrvá až do pátku, na kdy je naplánovaný pohřeb někdejšího disidenta a dramatika. Rakev s jeho ostatky bude ode dneška vystavena na Pražské hradě. Rozloučení s Václavem Havlem ve svém vysílání Český rozhlas podrobně sleduje.

ČTĚTE TAKÉ: ONLINE: Smuteční pochod a shromáždění

Na exprezidenta zavzpomínají i na dalších místech Česka. Třeba Liberečané a návštěvníci města pod Ještědem si u tamní radnice vyslechnou úryvky z jeho literární tvorby

Seznam zahraničních hostů, kteří přijedou na pohřeb Václava Havla, zatím není úplný. Spojené státy zatím oficiálně neupřesnily, kdo přijede. Podle neoficiálních by do Prahy měli dorazit ministryně zahraničí Hillary Clintonová a její manžel, americký exprezident Bill Clinton. Svou účast už naopak potvrdili nejvyšší představitelé Německa, Francie, Slovenska, Rakouska a Maďarska Christian Wulff, Nicolas Sarkozy, Ivan Gašparovič, Heinz Fischer a Pál Schmitt.


Zobrazit trasu převozu rakve s ostatky Václava Havla na Pražský hrad na větší mapě

Milan Kopp, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme