Memorandum kritizují někteří lékaři i pravicoví politici

Memorandum, k němuž dospěl ministr zdravotnictví Leoš Heger s představiteli lékařských odborů a na jehož základě mají vzrůst lékařům platy o pět až osm tisíc měsíčně, považují někteří odboráři za zcela nedostatečné. Objevila se ale i kritika z druhé strany. Podle některých názorů zvolil ministr zdravotnictví Leoš Heger levicový postup a ustoupil vydírání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po jednání se zástupci lékařských odborů a lékařské komory

Ministr zdravotnictví Leoš Heger po jednání se zástupci lékařských odborů a lékařské komory | Zdroj: ČTK

„To, co bylo včera ministerstvem předloženo, lékaři prostě nemusí přijmout. Původním požadavkům, pro které lidé vstoupili do té akce a dali výpověď, je to velmi vzdálené,“ řekl člen předsednictva Lékařského odborového klubu Miloš Voleman.

Háček je podle jeho slov v tom, že ministerstvo zdravotnictví zásadně odmítlo, aby byl dokument pojmenován „dohoda“, a proto byl zvolen název memorandum. „Přitom všichni mluví o dohodě,“ upřesnil Miloš Voleman.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v nemocnicích mluví v Ozvěnách dne Radiožurnálu člen předsednictva LOK Miloš Voleman a poslanec za ODS Boris Šťastný.mp3

Upozornil rovněž na absenci jakýchkoliv garancí, že to, co memorandum obsahuje, bude skutečně splněno. To považuje za zásadní záležitost, stejně jako to, že některé věci jsou nad rámec pravomocí ministerstva zdravotnictví a musí je schválit přinejmenším vláda jako celek. Chybí mu rovněž garance týkající se budoucnosti.

„Levicovým prvkem v celém procesu bylo, že je jasné programové prohlášení vlády, které říká, že tarifní mzdy musí být zrušeny pro lékaře. To je jediný způsob, jak mohou ředitelé jako manažeři v tom celém systému ocenit ty, kteří si to zaslouží, a těm horším dát méně. Ministr přistoupil k tomu, že v podstatě navýšil tarifní mzdy plošně pro všechny, což povede k tomu, že nebudou stačit ty dvě miliardy,“ uvedl poslanec za ODS Boris Šťastný.

Dodal, že už dříve řekl, že čeští zdravotníci potřebují navýšit platy, ale podle něj se „to nedá dělat tímto způsobem“.

„Nedá se to dělat tak, že vydíráte celý národ, že musíte řešit, co budete dělat s novorozenými dětmi, kde budete rodit rodičky, jak budete zajišťovat operace. To je prostě strašná situace, do které jsme se dostali, a už nikdy nebude nic tak, jako to bylo dřív,“ řekl Boris Šťastný.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme