Měsíc zakrývá Slunce. Zatmění je vidět i v Česku

Na obloze právě můžete sledovat částečné zatmění Slunce. Měsíc začal překrývat naši nejbližší hvězdu přesně v 8 hodin a 5 minut. Astronomický úkaz je pozorovatelný i z České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zatmění

zatmění | Foto: Filip Jandourek

„První kontakt nastane podle místa zhruba v 8 hodin a 5 minut, v tu chvíli začne být Slunce ukusováno měsíčním stínem. Maximální fáze nastane přibližně v 9 hodin a 20 minut a v té době bude Slunce zastíněno z téměř 80 procent. Konec zatmění očekáváme zhruba 8 minut před 11 hodinou,“ uvedl vedoucí Štefánkovy hvězdárny na pražském Petříně Jakub Rozehnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview Radiožurnálu byl František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově

„Je to poměrně významné zatmění, protože zůstane jenom 20 procent svítícího Slunce. To znamená, že nebude úplná tma jako při totálním zatmění, ale přece jenom hodně slunečního svitu ubude,“ dodává František Fárník z Astronomického ústavu Akademie věd v Ondřejově.

Zatmění Slunce můžete v případě ideálního počasí sledovat v podstatě odkudkoli. Astonomové ale doporučují sledovat úkaz přes filtr, jinak hrozí poškození sítnice.

„Z amatérských pomůcek se nejvíce osvědčily svářečské filtry a speciální brýle na pozorování zatmění, které jsou vybaveny tence pokovenou fólií. Kdysi se uvádělo, že je vhodné zatmění Slunce pozorovat přes sklo začazené sazemi od svíčky. To nemůžeme úplně doporučit,“ vysvětluje Rozehnal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O částečném zatmění Slunce mluvil na Rádiu Česko vedoucí Štefánikovy hvězdárny na pražském Petříně Jakub Rozehnal

Lidé by také neměli pozorovat částečné zatmění Slunce vlastním dalekohled, který není vybavený speciálním filtrem.

Pozorování zatmění je ale možné pouze v případě jasné oblohy. „Předpověď je taková, že by mělo být spíš oblačno. Pak se ale možná nějaká dírka objeví,“ doufá Petr Komárek, pardubický astronom.

Například v Praze jsou podmínky pro pozorování dobré. Oblohu sice zakrývá mírná vysoká oblačnost. Ta ale pozorování nebrání. Naopak v Brně zpočátku pozorování mraky bránily. Nakonec se ale obloha protrhala a zatmění je tedy možné sledovat i zde.

Na další částečně zatmění Slunce si budeme muset počkat do 20. března 2015.

Vladan Dokoupil, Jan Herget, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová, Drahomíra Bačkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme