Ministerstva nechávají nepotřebné úředníky doma ve výpovědní lhůtě

Ministerstva zeštíhlují. Výpovědi se už rozdávaly na resortech životního prostředí, zemědělství a pro místní rozvoj. Největší personální zemětřesení ale zažívá úřad Víta Bárty. Na ministerstvu dopravy končí 17 procent všech zaměstnanců. Výpovědní doba jim sice běží až od začátku října, do práce už ale úředníci nechodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci ministerstva dopravy vyhlížejí svého nového šéfa

Zaměstnanci ministerstva dopravy vyhlížejí svého nového šéfa | Foto: Tomáš Adamec

Už v době, kdy se propouštění úředníci dozvídají o tom, že s nimi daný úřad nepočítá, mají zablokovaný svůj e-mailový účet a služební telefon. Pak dostanou několik hodin na to, aby si vyklidili kancelář a tím se pro ně dveře ministerstva nadobro uzavřou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tématu propuštění na ministerstvech se věnoval v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Martin Drtina

Po zbytek výpovědní lhůty už zůstávají doma. Zákoník práce to umožňuje, jedná se takzvaně o překážky v práci na straně zaměstnavatele.

Že to ale není úplně běžná praxe, potvrzuje i Kristína Stieflová z personální agentury Axial. Podle ní se používá nejčastěji v obavách, že by propuštěný zaměstnanec mohl své firmě narychlo začít škodit.

“Dovedu si představit situaci, kdy se třeba zaměstnavatel cítí ohrožen budoucím chování zaměstnance, případně že bude vynášet nějaké interní materiály nebo bude mít vliv na náladu a výkony ostatních pracovníků v kolektivu,“ potvrzuje Stieflová.

Pro propouštěného zaměstnance je to jakýsi benefit. Celou dobu, kdy je ve výpovědní lhůtě, zůstává doma, ale hlavně si může okamžitě začít hledat uplatnění jinde.

Propuštění dostanou pět platů

Co se odstupného týče, stát se ke svým úředníkům zachoval lépe než v řadě soukromých firem. V rámci odstupného totiž dostanou pět měsíčních platů.

Nejnověji ministerstvo zemědělství oznámilo, že se do konce roku zbaví 140 zaměstnanců. Aktuální údaje říkají, že resort zahraničí se rozloučí s 250 zaměstnanci, na životním prostředí se dál nepočítá s 63 úředníky, místní rozvoj rozdal 24 výpovědí a další budou následovat po dokončení personálního auditu.

Proti propouštění mají výhrady odbory. Podle nich budou mít úředníci na trhu práce problém najít nové zaměstnání, často jde totiž o starší zaměstnance s vyššími mzdovými nároky.

Martin Hromádka, Martin Drtina Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme